Доступність посилання

ТОП новини

Проблеми етнічних українців


Проблеми етнічних українців

Київ, 19 вересня 2001 - Незабаром етнічні українці, які проживають за кордоном, отримають пільги для в’їзду в Україну. Пільги отримають ті особи, які проживають за межами України, мають українське етнічне походження, зберігають українське культурно-мовне самоусвідомлення і не є громадянами України. Водночас, як зазначають експерти, “за бортом” опиняються ті хоч і нечисленні групи емігрантів, які ідентифікують себе як українці, але не є етнічними українцями і тому автоматично опиняються в російськомовному руслі.

Законопроект, яким передбачено пільги, називається “Про правовий статус закордонних українців”. Він має полегшити процедуру в’їзду та перебування в Україні закордонних українців, тобто тих осіб, які мають українське етнічне походження, зберігають українське культурно-мовне самоусвідомлення і не є громадянином України. Отже самі такі особи серед іншого, матимуть змогу перебувати в Україні без письмового запрошення впродовж трьох місяців, а ті що хочуть навчатися в Україні, отримають тимчасову візу на увесь період навчання. Фахівці з етно-політології визнають, що практика надання пільг закордонним українцям не є проявом дискримінації, натомість це єдина форма щоб зобов”язати державу відповідати за культурні традиції українського етносу. Водночас, експерти відзначають деякі сумнівні з юридичної та моральної точки зору аспекти цього законопроекту. Наприклад, пункти про визначення статусу закордонного українця за українською національністю, етнічним походженням та культурно-мовним усвідомленням професор Мирослав Попович вважає зайвим.

У зв’язку з цим, чимало експертів вказують на ще одну категорію — а саме емігрантів з України, які не є етнічними за походженням, але ідентифікують себе як українці, наприклад, українські німці або євреї. Їх не багато, але як стверджують етнологи, ця категорія судячи з усього, опинилися поза дією таких пільг і таким чином автоматично витісняється у сферу російськомовних.

Хоча, як зазначає Мирослав Попович, такі не етнічні українці знають мову і культуру іноді краще ніж декотрі українці. І для них , каже він, визначальним для надання пільг має бути рівень культури, На думку етно-політологів, формою об’єднання і захисту інтересів таких осіб, може бути подвійне громадянство - за умови, якщо така практика не завдаватиме економічних збитків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG