Доступність посилання

ТОП новини

Дії терористів можуть прискорити вступ Литви в НАТО


Дії терористів можуть прискорити вступ Литви в НАТО

Вільнюс, 21 вересня 2001 — "Захист демократичних цінностей має бути важливим і для Литві", називається стаття міністра оборони Литви Лінаса Лінкявічюса в провідному вільнюському часописі "Lietuvos rytas". Можна було почути, пише міністр, хоча й небагато, зітхань полегшення: "Як добре, що ми ще не в НАТО", "Може, на нас ніхто не нападатиме", тощо. А після рішучих заяв президента, Сейму і окремих політиків почато міркувати, чи нашим воїнам знов доведеться відправлятися в Афганістан. Наша обітниця солідарності після терору, здійсненого в Нью-Йорці й Вашінгтоні, не є лише голосним словом. Литва, готуючись стати членом Альянсу, має добру нагоду продемонструвати свою рішучість захищати ті ж самі цінності, які захищає цивілізований світ. Проте найбільшою помилкою було би ототожнення двох протилежних, за висловом міністра оборони Лінкявічюса, понятть – ісламу і тероризму. Це було би так само, як усіх литовців назвати винищувачами євреїв. Тероризм немає і не може мати ані національності, ані релігії, на думку міністра оборони Литви. За даними опитування суспільної думки, яке разом з партнерами з "Gallup International" в 30 країнах світу зробила литовська компанія "SIC rinkos tyrimai", Литва є найбільш проамериканською державою світу – навіть 50% опитуваних мешканців Литви вважає, що закордонна політика США позитивно впливає на їх країну. Мовляв, у світі за симпатіями американській закордонній політиці Литва відстає лише від Ізраїля (61% симпатиків). Вступ Литви в НАТО тепер схвалили би навіть дві третини опитуваних мешканців – 63%. Майже 37% вважає, що дії терористів прискорять процесс вступу Литви в НАТО.

В Литві і Естонії є приблизно однакова кількість таких, котрі підтримують спільні дії з Америкою проти терористів, трохи більша частина литовців (49%) і естонців (53%) не бажали би, щоби їх країни приєдналися до воєнних дій.

Часопис "Lietuvos rytas" в п'ятницю, повідомляючи про останні події після нападу терористів, підкреслює, що "Афганістан не припинив годинник війни". Тим часом другий за впливовістю часопис "Respublika" припускає, що брязкання США зброєю проти Афганістану може бути лише маскуванням, а удар може бути српямованим на Ірак. В іншій публікації часопис "Respublika" обмірковує тему, що теористи можуть володіти бактеріологічною зброєю, а вживання її означало би початок третьої всесвітньої війни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG