Доступність посилання

ТОП новини

Тероризм і капіталізм


Тероризм і капіталізм

Прага, 24 вересня 2001 ― Ультра-радикальні ісламські терористи, які на словах ненавидять капіталізм та Сполучені Штати, як його уособлення, показали себе справжніми експертами щодо фінансових ринків. З’являється дедалі більше підтверджень того, що ті, хто спланував терористичні атаки на Сполучені Штати, отримали великі прибутки зі своєї акції.

Сама ідея, що можна заробити на смерті кількох тисяч людей може виглядати дикою і гидкою, однак зараз вона здається цілком реальною. Президент Бундесбанку, центрального банку Німеччини, Ернст Вельтке, заявив, що з’являється дедалі більше сигналів нетипової поведінки ринків перед і невдовзі після атаки. Зараз перевірку проходять трансакції з акціями авіакомпаній, золотом та нафтою. Ці операції, за словами головного німецького банкіра потребували експертних знань. Напередодні атаки ціни на нафту підскочили на рівень, який не можна пояснити інакше, ніж знанням про заплановані акції і наміром продати нафту за вищою ціною, заявив німецький банкір.

Американські фінансові органи проводять перевірку торгів на фондовому ринку акцій двох компаній, оскільки напередодні атаки обсяг торгів їхніми акціями перевищив звичайний денний у 285 разів.

Гра на біржі, а тим більше фінансові схеми відмивання грошей вимагають від їхніх виконавців спеціальної підготовки та глибокого знання у галузі банківництва. І виявляється, що ті самі люди, які на словах ненавидять американський капіталізм, зуміли добре заробити завдяки тим можливостям, які він надає. Це, однак, не суперечить переконанням найреакційніших ультра-ісламістських груп, які наказують мусульманам виконати нібито наказ Бога: убити американців і заволодіти їхніми грішми.

Відомості про самих терористів, що загинули під час атаки, свідчать про те, що вони були освідченими людми, які довго жили на Заході, і були знайомі з останніми досягненнями у техніці. Тому, експерти не виключають, що вони могли мати настільки ж добрих експертів і на світових фінансових та товарних ринках.

За попередніми підрахунаками фінансових експертів, терористам було потрібно лише 200 тисяч доларів для організації захоплення чотирьох літаків та проведення терористичної атаки, фінансові збитки від якої обчислюються у мільярдах. Навіть ця порівняно невелика сума була б недоступною більшості відомих терористичних груп, тому американські слідчі органи вважають, що у них в руках ще одна ниточка до Осами бін Ладена, саудівського мільйонера, що має у своєму розпорядженні близько 300 мільйонів доларів.

Американські експерти вважають, що терористи мають декілька важливих каналів отримання грошей, серед них – нелегальний бізнес, контрабанда наркотиків та приватні пожертви. Для того, щоб припинити потік грошей до терористів адміністрація Буша прискорила розробку нового законодавства, що дозволяє відслідковувати терористів через їхні канали відмивання грошей. США також звернулися до інших країн зі закликом унеможливити відмивання грошей на їхній території.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG