Доступність посилання

ТОП новини

Президенти Єгипту й Росії підтримують боротьбу з тероризмом — але кожен по-своєму


Президенти Єгипту й Росії підтримують боротьбу з тероризмом — але кожен по-своєму

Прага, 25 вересня 2001 — Чергові кроки до створення міжнародної протитерористичної коаліції зроблено в вівторок у Німеччині, до якої прибули з візитами президенти Єгипту й Росії. Та всесвітня боротьба з тероризмом має для обох гостей німецької столиці й власні особливості.

Єгипет повністю підтримує Сполучені Штати Америки в їхній антитерористичній боротьбі, підтвердив у вівторок у Берліні Хосні Мубарак.

Власне, Єгипет уже двадцять років — відтоді, як Мубарак обійняв посаду президента — є одним із головних союзників Вашинґтона на Близькому Сході. Безліч разів ставав Мубарак рятівником-посередником при чергових загостреннях палестинсько-ізраїльського конфлікту.

Тож зрозуміло, коли президент Єгипту не забув і про постійні заворушення в себе під боком. Коли Сполучені Штати довершать свою справу — а це триватиме довго — необхідні будуть і кроки до залагодження близькосхідного конфлікту, наголосив Мубарак після зустрічей із німецьким керівництвом.

Саме цей конфлікт, на його думку, плекає й розвиває тероризм. Без розв’язання палестинської проблеми, що можливо тільки через серйозні й зосереджені зусилля США й Європейського Союзу, у світі ніколи не буде стабільності, попереджає президент Єгипту, — бо постане нове покоління терористів, і від цього нового тероризму не зможе вберегтися жодна держава.

Та коли Хосні Мубарак здійснює цими днями нагальну поїздку низкою європейських країн, закликаючи їх до зваженої відповіді на терористичні напади у США, то візит до Німеччини президента Росії Владіміра Путіна був запланований давно. Але тепер він дає Росії змогу підтвердити й свою підтримку боротьби з тероризмом і наголосити на своїй ролі як важливого союзника Заходу.

Напередодні, в понеділок, Путін здобувся на визнання Сполучених Штатів за свої обіцянки, хоч і по суті суто символічні — в разі потреби допомогти з пошуково-рятувальними операціями, підтримати афганський Північний альянс у боротьбі з режимом талібів і відкрити повітряний простір своєї країни, хай і тільки для гуманітарних вантажів. І в Берліні Путін до цих обіцянок нічого не додав.

Німецькі урядовці висловлюють сподівання, що тепер є добрі шанси на створення «стратегічного альянсу» між США, Європейським Союзом і Росією. «Росія має дуже важливу роль у міжнародній боротьбі з тероризмом», – цитують агентства одного з неназваних урядових чинників у Берліні.

Але, як і Єгипет, і Росія не забуває при цьому й про власні пріоритети. За повідомленням одного з кремлівських радників, що його наводять західні журналісти, в відповідь на прагнення Заходу зблизитися з Росією Путін шукатиме там підтримки своєї політики в Чечні й попри те, що сам російський президент такі припущення заперечує; у Чечні ж тепер усе, що не вчинять різномастні супротивники Росії, від щирих борців за незалежність до звичайних бандитів-кримінальників, Москва гучно списує не на що інше як на тероризм, і бажано саме міжнародний. І, схоже, це спрацьовує: канцлер Німеччини Ґергард Шредер у вівторок очевидно змінив своє ставлення, зазначають оглядачі: він зауважив, що світові доведеться переглянути свою позицію щодо Чечні — яка дотепер полягала в засудженні надмірностей російської воєнної кампанії.

Керівники Німеччини й Росії не тільки наголошують на солідарності зі Сполученими Штатами. Із Німеччиною, провідною економічною силою Європейського Союзу, Росію єднають тісні зв’язки від часу приходу Путіна до влади. А особистим узаєминам російського президента з німецьким канцлером прислужилося ще й те, що Путін, який свого часу кілька років пропрацював агентом КДБ у Дрездені, вільно говорить німецькою. Та й німецьким парламентарям приємно почути, коли така нечаста подія, як виступ глави іноземної держави в Бундезтазі, лунала цього разу їхньою рідною мовою.

У четвер у порядку денному Путінового візиту до Німеччини — приватна поїздка якраз до Дрездена. Журналістів при цьому не буде. Офіційні особи лише наголошують, що в плані цієї подорожі немає відвідин жодних місць чи зустрічей із особами, які пов’язані з однією не надто оприлюднюваною сторінкою життя й праці російського президента…

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG