Доступність посилання

ТОП новини

В Афганістані готуються до війни


В Афганістані готуються до війни

Прага, 25 вересня 2001 — Приготування в усьому світі до рішучої битви з тероризмом нарощуються — і мало хто сумнівається, що першим помітним виявом цієї битви стане війна з владним в Афганістані режимом Талебан, який і перед такою загрозою все не бажає «віддати на поталу невірним» свого «гостя», а для решти світу — головного звинувачуваного в терористичних актах проти Сполучених Штатів Америки Осами бин Лядина.

Воєнного конфлікту не уникнути, якщо таліби не виконають ультиматуму Заходу — видати Осаму бин Лядина й зліквідувати мережу тренувальних таборів для терористів. Це вже не розмірковування спостерігачів, а слова прем’єр-міністра Великої Британії Тоні Блера, одного з найперших союзників президента США Джорджа Буша.

«Якщо афганський режим відмовиться зробити, що мав би, — а він знає, що треба зробити — то приятель нашого ворога сам стане нашим ворогом, – недвозначно попередив Блер. – Вони вибрали допомагати терористам — і цим … вони обирають бути нашими ворогами».

Б’юро Верховного комісара ООН у справах біженців уже готується, що до сусідніх із Афганістаном країн найближчим часом рушать півтора мільйона афганців. Гуманітарні організації в структурі ООН попереджають, що в Афганістані розгортається гуманітарна криза приголомшливих масштабів — а їхні чільні працівники вважають, що ті, хто витримає виснажливий перехід крізь кордони до нужденних таборів біженців, будуть справжні щасливці порівняно з тими, хто залишиться в Афганістані.

Але талібів це не непокоїть. 1400 тон харчів від Світової програми харчування, що чекали в Кандагарі на розподіл між голодними, тепер прислужаться їхньому війську. Пограбувавши запаси ООН, вони оголосили, що мобілізують до зброї ще 300 тисяч бійців. Скільки зараз у їхньому війську, не знає ніхто. Фахівці з афганських питань уважають, що не більш як 45 тисяч, та й це число, можливо, вже менше — дезертирство з лав талібського війська бере своє. Згадані 300 тисяч, на думку експертів, — теж для талібів марні сподівання.

Підриває їхні позиції й міжнародна політика: слідом за Об’єднаними Арабськими Еміратами обірвала дипломатичні стосунки з Талебаном і Саудівська Аравія, колиска ісламу, і саме через те, що таліби «так і не перестали надавати притулок злочинцям і терористам», які «знеславлюють іслам і добре ім’я мусульман у всьому світі» — хоча колишнього саудівського підданого Осаму бин Лядина в заяві на ім’я не названо. Тепер уряд талібів офіційно визнає лише Пакистан, та й то не в останню чергу для того, щоби зберегти зовнішньому світові можливість спілкування з ними через їхнє посольство в Ісламабаді.

Та войовничості талібам не бракує. «Хто нападе на нас чи допоможе напасти нашому ворогові, на того нападемо ми», погрожує заступник голови їхнього військового відомства.

А прибічники Осами бин Лядина, який ото, мовляв, був-був під невпинним контролем талібів, та й раптом — ой! — десь зник, — говорять конкретніше: «Скрізь, де є американці й євреї, вони стануть мішенню», мовиться в заяві від імені головного військового командувача сумнозвізної мережі «аль-Каеда», яку отримали в вівторок факсом агентства в Ісламабаді.

Сам Осама бин Лядин свій заклик повстати проти «американських хрестоносців» оприлюднив теж факсом у понеділок. Підпис, що стоїть під цим посланням, мав би належати людині, яка поєднує величезне еґо з комплексом меншовартості, що веде її до аґресії й насильства, вважає графолог Каролин Марей, яку запросив до аналізу британський щоденник Дейлі Телеґраф. Ця людина ніби хоче відімстити суспільству, що, на її переконання, ставилося до неї несправедливо, каже фахівець; ця людина — індивідуаліст-повстанець, нонконформіст із гедоністичною спонукою до збудження. Думка про майбутнє покарання таку людину не зупинить, уважає графолог.

Такий образок Осами бин Лядина дуже зручно владжується в його репутацію холодного й розважливого вбивці, що став синонімом новітнього всесвітнього тероризму — але цілком суперечить ураженням людей, які зустрічалися з ним особисто.

Цей майже двометрового зросту 44-річний бородань у чалмі — приязна й щира людина, щедра аж надміру, аж здається, що він зробить для тебе все; а ще полюбляє гарно попоїсти, розповідають джерела в Пакистані, що відвідали Осаму бин Лядина в його афганському домі в Кандагарі.

Знайшовся й учитель-британець, який учив 13-річного Осаму в елітній школі в Саудівській Аравії — хлопчик був сором’язливий, спокійний і добре поводився, згадує той.

Та й у часи навчання в університеті, кажуть його друзі тих літ, Осама бин Лядин був хто завгодно, але в усякому разі не відданий мусульманин, зате напевно — завсідник нічних клубів Бейрута.

Але, як розповів сам Осама бин Лядин в одному з раніших інтерв’ю, його погляд на світ радикально змінили три події: мир Єгипту з Ізраїлем, ісламська революція в Ірані — і радянське вторгнення до Афганістану. Саме в перебігу афганської війни й викристалізувалося його бачення всесвітнього джигаду проти західних держав і їхніх зрадливих союзників в ісламському світі; саме в Афганістані він почав здобувати свої організаторські вміння, які й зробили його зараз таким жахливим для Заходу супротивником.

А яку частку цих умінь отримав Осама бин Лядин із рук Центрального розвідувального управління США — таке незручне запитання можуть поставити собі й Сполучені Штати…

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG