Доступність посилання

ТОП новини

Через кордон з Україною до Польщі минулого року нелегально дісталося 57 афганців. Всього 407 осіб з Близького Сходу нелегально перетнуло українсько-польський кордон у новому тисячолітті


Через кордон з Україною до Польщі минулого року нелегально дісталося 57 афганців. Всього 407 осіб з Близького Сходу нелегально перетнуло українсько-польський кордон у новому тисячолітті

Варшава, 26 вересня 2001 – З України напливає нині до Польщі найбільше втікачів – з Пакистану, Ірану, Бангладеш, Лаосу, Бірми. Польські джерела повідомляють, що є інформація про те, що нині очікують, аби нелегально перейти східний кордон Польщі, пів мільйона осіб. І хоч центр, який контролює 70 відсотків шляхів нелегального пересування людей через східний кордон Польщі, розміщено в Москві, все ж втікачі, яких вже відселекціоновано і приготовлено до перекидання на Захід, здебільшого осідають на час очікування дня-Х у прикордонній Україні.

Польська преса, зокрема, тижневик Впрост, посилаючись на інформацію з прикордонних служб, написав, що біля кордону в Україні існують цілі табори, де кур’єри, що займаються нелегальним перекиданням біженців через кордон, утримують групи бажаючих дістатися на Захід. Особливо багато таких місць, подають польські джерела, є в околицях Львова, ба навіть Києва. Це групи десь по 10-15 чоловік. Вони терпляче чекають нагоди дістатися до Польщі через «зелений» кордон. Польська сторона повідомляє, що було офіційне звернення до України, зокрема, з боку міністерства внутрішніх справ та адміністрації Польщі з тим, аби порозумітися з правоохоронцями України і схилити їх до того, аби вони не допускали створення на пограниччі України великих таборів утікачів. Одначе українська сторона відповіла, що не має коштів на контроль нелегальної іміграції – була пропозиція, щоб Польща дала на це коншти. Польща відкинула цю пропозицію.

Тим часом проблема втікачів з Близького Сходу стає поважною проблемою для Польщі. Пів мільйона бажаючих – при можливості прийняти 1 300 осіб – це великі клопоти. І вони можуть бути однією з причин ще більшого ущільнення польсько-українського кордону й запровадження жорсткішої системи його перетину. А від того насамперед постраждають громадяни України, які знаходять у сусідній Польщі джерела заробітку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG