Доступність посилання

ТОП новини

Підтримка афганської опозиції в боротьбі проти талібану


Підтримка афганської опозиції в боротьбі проти талібану

Прага, 27 вересня 2001 – Афганська опозиція, яка веде боротьбу з режимом талібан, сподівається на іноземну військову допомогу, зокрема з боку Сполучених Штатів з метою витіснити сили талібану, а з ними і загони Осами Бін Лядена, і відновити в країні принципи демократії. До цієї акції приєднався також колишній король Афганістану Заїр Шах, який живе на вигнанні у Римі.

Коментуючи участь у спільній акції колишнього короля Заїр Шаха, представник афганської опозиції Абдула заявив, що про повернення монархії в Афганістані не може бути мови. Однак, за словами Абдулли, опозиція вітає допомогу всіх видатних особистостей у відновленні порядку в країні і в установленні широкого представницького керівництва, до якого увійдуть лідери племінних кланів і старішини з усіх провінцій Афганістану.

Абдула заявив також, що афганська опозиція прийме будь-яку іноземну допомогу для усунення від влади талібану. Із цією метою керівницки опозиції звернулися до Сполучених Штатів, які ведуть підготовку до удару по базах терористів в Афганістані, де переховується головний запідозрений у організації терористичних актів у Нью-Йорку і Вашінгтоні 11 вересня Осама Бін Ляден.

Про готовність надати військову допомогу афганській опозиції, яка базується головно узодвж кордонів з Таджикистаном та Узбекистаном і контролює північні райони країни, заявила Москва. Міністр оборони Росії Іванов заявив, що достави зброї формуванням опозиційного Північного союзу будуть продовжені. За його словами, ідеться про зброю радянського виробництва, якою афганці вміють користуватися з часів громадянської війни 80-х років, тобто з часів радянської окупації.

У пошуках широкої підтримки, опозиційний Північний союз надіслав делегацію до Рима, де живе на вигнанні колишній король Афганістану Заїр Шах. Головна тема розмов із Заїр Шахом охоплює справу сформування генеральної асамблеї Лоя Їрґа, до якої мали б увійти представники всіх етнічних груп, вожді кланів і старійшини. 86-річний Заїр Шах погодився на співпрацю з опозицією і закликав обрати главу держави і сформувати перехідний уряд Афганістану. В інтерв’ю щоденній газеті «Ашарк аль-Авсат», що виходить арабською мовою у Лондоні, Заїр Шах заявив, що він підтримує воєнну акцію Сполучених Штатів проти талібану і що він готовий повернутися до Афганістану, щоб, за його словами, об’єднати його народ. Заїр Шах сказав також, що розглядає американські підрозділи, як дружні сили, які не мають поганих намірів і які бажають допомогти афганському народові вивільнитися від ярма мракобісся і тероризму. Шах назвав режим талібану окупаційною силою, яка тримається при владі за підтримкою іззовні і яка трактує афганців, як громадян іншої національності. Оглядачі зазначають при цьому, що афганська опозиція поки що надто слабка і погано згуртована, щоб здобути швидку перемогу над силами талібану. Згідно з останніми даними, черговий наступ опозиційних сил на півночі країни в районі міста Мазарі-і-Шаріф після жорстоких боїв призупинено.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG