Доступність посилання

ТОП новини

І новий мир на Близькому Сході може втонути в крові


І новий мир на Близькому Сході може втонути в крові

Прага, 27 вересня 2001 — Влади Ізраїлю й Палестинської автономії по тривалих зволіканнях домовилися поновити мирні зусилля. Але й цю останню домовленість було відразу ж полито кров’ю, в якій ризикує втонути й нова ініціятива.

Голова Палестинської автономії Ясир Арафат і міністр закордонних справ Ізраїлю Шимон Перес ручкалися й силувано робили вигляд, ніби посміхаються — а в той самий час за кілька кілометрів від летовища Газа, де відбувалася зустріч, знову починалася жорстока перестрілка.

На зустрічі в середу Перес і Арафат домовилися зустрічатися далі, щоби поновити мирний процес. Вони підтвердили свою підтримку мирного плану, який запропонувала в травні міжнародна комісія на чолі з колишнім американськими сенатором Джорджем Митчелом.

Зустріч, яка відкладалася останніми днями безліч разів, залишалася під сумнівом до останньої хвилі — але обох учасників таки змусив до неї тиск Сполучених Штатів Америки. За нинішніх умов, коли США намагаються здобутися на всеможливу підтримку арабських країн у своїй боротьбі з тероризмом, мир між Ізраїлем і палестинцями є однією з вирішальних запорук такої підтримки.

Та якщо чільники знайшли сили потиснути один одному руки, то глибока взаємна недовіра після року самовбивчих терактів, ракетних ударів, перестрілок і блокад ставить під сумнів, чи втримається нинішня домовленість, як і хистке й дуже відносне дев’ятиденне перемир’я — протягом якого загинуло «всього лише» близько шести осіб.

І Ясир Арафат, і прем’єр-міністр Ізраїлю Арієль Шарон не хотіли б підводити Сполучені Штати, підтримка яких потрібна обом. Але Арафат не поспішає відмовлятися від інтифади — палестинського повстання — не отримавши нічого взамін, а Шарон не бажає відповідати на насильство примирливими діями, які ізраїльтяни матимуть за безпідставні поступки.

І поки на летовищі Газа відбувалася мирна зустріч, зовсім поруч, поблизу табора палестинських біженців Рафах, розгорався бій, що втих тільки до ранку в четвер й приніс іще кілька жертв. Сторони вкотре шукають винних — за приципом «а вони перші почали».

Палестинці знову закликають до міжнародного втручання, звинувачуючи Ізраїль в намаганні применшити результати переговорів. Очевидці нагадують, що напередодні того, як ізраїльські танки рушили в бік табору Рафах, там було підірвано ізраїльський блок-пост. Ізраїль офіційно мовчить: якраз на четвер випав цього року найсвятіший день юдейського релігійного календаря — Йом Кіппур, або ж День спокути, коли кожен отримує черговий запис до Книги долі, що підсумовує прожитий рік.

А в п’ятницю підстави для особливих емоцій матимуть палестинці: якраз 28 вересня минулого року розпочалася «Інтифада Аль-Акси» — нове повстання проти ізраїльської окупації, назване за ім’ям мечеті в Єрусалимі, однієї з найбільших святинь ісламу; повстання, що поклало на вівтар бездумної ворожнечі далеко понад вісімсот життів.

І хоча керівник Палестинської автономії говорить, що готовий до миру, з ним згодні далеко не всі серед його народу. Відразу шість радикальних палестинських угруповань, серед них Хамас та Ісламський джигад, що зібралися в четвер у сусідній Сірії, відкинули досягнені в середу палестинсько-ізраїльські домовленості.

Голова політб’юро Хамасу Халед Машааль не бачить причин, щоби їхня інтифада — повстання проти Ізраїлю — ставала жертвою вибухів у США.

А Шейх Хассан Насралла, генеральний секретар іще однієї ісламістської групи з Лівану, Хезболла, який приєднався до своїх колеґ, не забув наголосити, що, на його думку, інтифада — не тероризм. «Ці поспішні рішення, – так він назвав результати ізраїльсько-палестинських переговорів, – є катастрофою для палестинського народу… ми мусимо далі вести джигад, не побоюючись звинувачень у тероризмі», – заявив Шейх Хассан Насралла.

На міжнародному рівні зустріч Переса з Арафатом здобулася вже не на одне слово похвали. Та на тлі таких настроїв тих, від кого значною мірою залежить майбутнє близькосхідного миру, непросто сподіватися на швидкий успіх мирного процесу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG