Доступність посилання

ТОП новини

Парламентська Асамблея Ради Европи переважною більшістю голосів підтримала створення незалежної комісії з розслідування справи українського журналіста Георгія Гонгадзе


Парламентська Асамблея Ради Европи переважною більшістю голосів підтримала створення незалежної комісії з розслідування справи українського журналіста Георгія Гонгадзе

Прага-Страсбург, 27 вересня 2001 – У четвер у Страсбурзі Парламентська Асамблея Ради Европи переважною більшістю голосів підтримала створення незалежної комісії з розслідування справи українського журналіста Георгія Гонгадзе. Створити таку комісію закликала мати журналіста Леся і вдова Мирослава, а також міжнародна правозахисна організація Репортери без кордонів. Парламент Ради Европи рекомендує українській владі почати нове розслідування зникнення і вбивства журналіста й закликає країни Ради Європи надати своїх експертів до міжнародної комісії, яка буде опікуватися цією справою.

Про те, як саме відбувалося голосування у Страсбурзі, розповідає

Мирослава Гонгадзе

Саме це голосування відбило позицію парламентарів Ради Европи щодо проблем журналістів в Україні, тому що тільки це голосування зібрало найбільшу кількість голосів ЗА. І лише чотири голоси – ПРОТИ. Проти виступив, зокрема, лідер російської ліберально-демократичної партії Владімір Жиріновський, який сказав, що один труп Гонгадзе не можна розглядати як проблему для Европи. Чому, мовляв, Европа повинна постійно про це говорити? Але, звичайно ж, цей виступ тільки спричинив хвилю незадоволення парламентарів, і можливо що він так само вплинув на рішення Ради Европи.

Офіційні представники і кілька парламентарів з української делегації, а саме Зварич і Костицький, які оголошували себе представниками української опозиції, активно захищали позиції Леоніда Кучми і влади в Україні. Вони внесли практично 15 додаткових поправок щодо, так би мовити, спрощення вимог Ради Европи до України. Хоча декілька поправок пройшло, загалом позиція Ради Европи не змінилася. Вона й далі провадитиме тиск на Україну. Ганна Северинсен сказала, що й далі триватиме моніторинг України і він буде особливо активним напередодні і під час виборів в Україні. Як було сказано, вибори покажуть, наскільки Україна справді готова до участі в европейських структурах.

Один з німецьких депутатів нагадав про дуже велику проблему – він запитав, чи стане кордон між Польщею та Україною новим кордоном Европи. Парламентар наголосив, що саме Рада Европи має зараз дивитися на Україну як на частину Европи, а не як на державу, яка буде поза її межами. Багато промов було щодо проблем – знову ж таки – прав журналістів, на цьому депутати Парламентської Асамблеї фіксували свою увагу. Вони й надалі активно спостерігатимуть за цим процесом в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG