Доступність посилання

ТОП новини

Президент Югославiї Воїслав Коштунiца вiдкинув вимогу керiвникiв Чорногорiї, щоби в переговорах про стосунки мiж двома югославськими республiками не брали участь представники союзної влади


Президент Югославiї Воїслав Коштунiца вiдкинув вимогу керiвникiв Чорногорiї, щоби в переговорах про стосунки мiж двома югославськими республiками не брали участь представники союзної влади

Бєлград, 28 вересня 2001 – Кореспондентiв, котрi акредитованi у бюро президента, у четвер пiсля обiду несподiвано повiдомлено, що глава держави проведе надзвичайну конференцiю для преси. Поспiшаючи до Палацу Федерацiї колеги пробували вгадати про яку надзвичайну подiю йдеться. Були й такi, хто припускав, що глава держави має намiр розпустити парламент або – подати у вiдставку. Нарештi виявилося, що жодної драми немає: президент Коштунiца скликав журналiстiв з метою прочитати перед ними звернення до громадян.

Це звернення в прямому ефiрi транслювалося лише по одному приватному телеканалу. Канал контрольований союзною владою його транслював пiсля завершення виступу глави держави, а канал контрольований урядом Сербiї щойно в звичайних випусках новин. Отож, журналiсти хвилюються менше вiд президента. Бєлградська преса в заголовках зазначає основну думку Коштунiца – що дiалог про майбутнiсть федерацiї не можна вести без представникiв союзної влади. Проте, чорногорська газета “Вiєстi” на першiй сторiнцi надрукувала великий заголовок: “Коштунiца залишився сам на сторожi союзної держави”.

Нагадаємо, що югославський президент в схвильованому виступi перед журналiстами, зокрема, наголосив на тому, що вiн не буде брати участь у подiлу держави та що вживатиме усiх заходiв для збереження Югославiї доти, доки її громадяни бажатимуть жити в спiльнiй країнi. Якщо ж чорногорська влада призначить референдум про вiдокремлення, Коштунiца вимагатиме, щоби було створено умови для вiльного й демократичного волевиявлення громадян. Таким чином вiн посередньо сказав, що чорногорську владу не вважає демократичною.

Коментуючи звернення Коштунiци, прем’єр-мiнiстр Сербiї Зоран Джiнджич заявив, що треба йти на компромiси, тобто погодитися з вимогами чорногорського президента. Сербський мiнiстр юстицiї Владан Батич сказав, що Сербiя й Чорногорiя спроможнi вести дiалог й без президента союзної держави. Нарештi, лiдер просербських сил у Чорногорiї Предраг Булатович сказав, що було б достатньо, якби в iм’я союзної держави переговори вiв Коштунiца.

Скiльки партiй – стiльки поглядiв. В однiй бєлградськiй газетi Коштунiцу названо ображеним монархом, який поводиться так само зухвцало й вперто як i чорногорський президент Мiло Дюканович. Сербсько-чорногорська гра ультиматумами продовжується. Громадян, здаєьтся, бiльше хвилюють поразки усiх трьох бєлградських команд в європейських футбольних кубках. Славну “Червону зiрку” елiмiнувало київське ЦСК, команда про яку сербська преса писала iз крайною зневагою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG