Доступність посилання

ТОП новини

В Мінську страйкують робітники тракторного заводу, а президент Білорусі святкує "Дажинкі" в Гомельській області


В Мінську страйкують робітники тракторного заводу, а президент Білорусі святкує "Дажинкі" в Гомельській області

Мінськ, 28 вересня 2001 - Поки в місті Мазир розпочинався щорічний фестиваль "Дажинкі" (свято урожаю), що його відкриває президент Білорусі Аляксандр Лукашенка, у столиці на вулицю вийши робітники Мінського тракторного заводу.

Опівдні близько 500 робітників Мінського тракторного заводу вийшли на вулицю поруч зі своїм підприємством та заблокували рух транспорту, міських трамваїв тощо.

Їм вже понад два тижні не видавали заробітну платню. Спочатку адміністрація заводу обіцяла ліквідувати заборгованість 13-14 вересня, потім заводське радіо декілька разів оголосило, що зарплатню видаватимуть вранці 28 вересня.

Коли сьогодні вранці робітники прийшли до кас, їм знов нічого не виплатили. Тоді почався стихийний страйк, було перекрито вулицю поруч з тракторним заводом.

До учасників акції протесту приїхав віце-мер Мінська Микола Ярохав, який повідомив, що про страйк поінформовано прем’єр-міністра Уладзіміра Ярмошина та президента Аляксандра Лукашенка.

Останній тим часом планував сьогодні врочисто відкрити фестиваль "Дажинкі" в місті Мазир на Гомельщині. У Мазирі перебуває зараз і директор Мінського тракторного заводу Михайло Лявонав. Його заступник Лявон Крупєц заявив робітникам, що зарплатню почнуть видавати о 14-й годині, та запропонував усім піти до кас. Заступник директора також пообіцяв, що сам вийде на трамвайні шляхи, якщо після обіду грошей знов не буде.

Білоруські державні засоби масової інформації про страйк на тракторному заводі нічого не повідомляють. Для телебачення та радіо головною подією залишається фестиваль "Дажинкі", звідки ведеться пряма трансляція. На свято урожаю тільки уряд Білорусі видав 2 мільярди рублів, тобто півтора мільйони доларів, а ще у фінансуванні помпезного фестивалю брали участь Гомельський облвиконком, Мазирська адміністрація, окремі банки, підприємстви, організації.

Якщо на "Дажинкі" - улюблене свято президента Аляксандра Лукашенки - білоруський уряд завжди має гроші, то на зарплатню робітникам тракторного заводу вони знайшлися тільки після страйку. В обід заводські каси нарешті почали видавати гроши, і рух на вулиці було розблоковано.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG