Доступність посилання

ТОП новини

Польські крайні праві домоглися несподівано добрих результатів у виборах завдяки також тому, що попрацювали над своїм іміджем


Польські крайні праві домоглися несподівано добрих результатів у виборах завдяки також тому, що попрацювали над своїм іміджем

Варшава, 28 вересня 2001 – Зміна польського політичного «краєвиду» показує, що на перемогу в виборах впливають не лише настрої в суспільстві, а вміле застосування партіями сучасних виборчих технологій, зокрема, творення «візерунку» лідера. Що так насправді допомогло «Самообороні» – партії радикальних польських селян, цій політичній силі, яка складається з обурених – здебільшого без освіти – рільників здобути третє місце на парламентських виборах у Польщі? Ще донедавна «Самооборону» підтримувало якихось три відсотки польського суспільства. На виборах 23 вересня за неї віддало голоси десять відсотків з понад сорока, що взяли участь у голосуванні. Які ж двигуни спрацювали на громадську думку?

Деякі аналітики схильні вважати, що основним важелем тут був страх. Суспільство, паралізоване страхом – бояться світового тероризму, бояться втратити працю, бояться захворіти… Люди бояться. І зі страху починають панічно шукати когось сильного, на кого можна опертися і за чиєю спиною можна сховатися. Підсвідомо радикальні популісти наче стають тією соломинкою, за яку хапається суспільство, котрому здається, що воно тоне. Так вважає одна частина польських аналітиків, які пробують пояснити несподіваний успіх радикалів на минулих парламентських виборах.

Інша група польських аналітиків головною причиною несподівано високого результату радикальної «Самооборони» на виборах вважає використання нею послуг фахового іміджмейкера. Він перекроїв «візерунок» «Самооборони» з партії обурених рільників на партію всіх скривджених, безробітних, збіднілих і ображених. Змінив іміджмейкер і обрах самого лідера. З дещо неврівноваженого політика вийшов доброзичливий, але рішучий чоловік. Навіть тембр голосу лідера «Самооборони» фахівцям вдалося змінити. З дещо писклявого він став низьким і грудним. Такий тембр, вважають іміджмейкери, викликає більше довіри.

До речі, послугами іміджмейкерів користувався і лідер лівих демократів, а також президент Кваснєвський, якому під час минулих президентських виборів добирали навіть колір лінз для очей. Словом, у Польщі «візерунок» партії і лідера відіграв на парламентських виборах велику роль, і значення цього чинника впливу на свідомість виборців зростає. Кажуть, пропорційно підвищуватиметься і плата за послуги іміджмейкерів. Нині добрий фахівець у цій галузі в Польщі коштує від ста до трьохсот тисяч доларів на місяць. Іміджмейкер «Самооборони» працював над «візерунком» партії і лідера аж вісім місяців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG