Доступність посилання

ТОП новини

Чи працює Віктор Пінчук, разом із московськими аналітиками, над створенням виборчої коаліції під умовною назвою “Наша сила”


Чи працює Віктор Пінчук, разом із московськими аналітиками, над створенням виборчої коаліції під умовною назвою “Наша сила”

Київ, 1 жовтня 2001 - Як повідомив один український Інтернет-сайт (з посиланням на директора Інституту політики Миколу Томенка), член партії “Трудова Україна”, народний депутат Віктор Пінчук разом із московськими аналітиками працює над створенням виборчої коаліції під умовною назвою “Наша сила”. Створення чергового блоку в Україні напередодні виборів вже нікого не здивуєш. Але дещо цікаве у можливому майбутньому проекті “Наша сила” роздивитися вдалося.

Голова партії “Трудова Україна” Сергій Тигіпко виявив повну необізнаність щодо задуманої його одно партійцем Віктором Пінчуком виборчої коаліції “Наша сила”. Хоча й зауважив, що консультації із зарубіжними фахівцями ведуться, при тому прозоро натякнувши на слабкі потенції вітчизняних політтехнологів. Сергій Тигіпко далі:

Сергій Тигіпко: Ми, як політична партія, в яку входить і Віктор Пінчук, зараз працюємо не тільки з консультантами з Росії, які нам допомагають розібратися у політичних технологіях. А також і з США, Європи. Наскільки я поінформований, це ж роблять практично усі серйозні політичні сили, які йдуть на вибори. І це цілком нормально, якщо підходити до справи професійно. Треба визнати, що у нас не достатньо політтехнологів. На жаль, ми тільки до цього підходимо. Що стосується конкретного проекту, то я у ньому участі не беру і не знаю: є він чи ні. Якщо Віктор Пінчук і проводить подібні переговори про створення коаліції “Наша сила”, а я про це нічого не знаю, то я не думаю, що це є порушенням партійної дисципліни.

Однак, як стверджують поінформовані джерела, робота над створенням коаліції “Наша сила” ведеться. І такий проект, якщо станеться, буде фактично паралельним, так би мовити, “Трудовій Україні” – учаснику виборчого блоку ТУНДРА. Його формат покликаний, так би мовити, електоральними потребами, з одного боку, потребами у новій, ліберально-неоконсервативній політичній силі, що не асоціюватиметься з пропрезидентськими структурами. З іншого ж, вишуканіше, аніж ліві, декларуватиме свою проросійське спрямування. У чому, звичайно, зацікавлені і в Росії.

Микола Томенко: Ситуація, яка склалася у пропрезидентських партіях є непростою. І вона спонукає дуже багатьох людей, які дбають про долю президента України, шукати різні альтернативні шляхи забезпечення йому підтримки у парламенті. На сьогоднішній день ті політичні партії, які заявили про об’єднання у ТУНДРі, як показують опитування, не є самодостатньою структурою, яка б могла створити не те що парламентську більшість, а бодай серйозну політичну партію, яка б гарантувала спокій президенту. І це спонукало самого президента і його оточення думати про зміну тактики під час виборчої кампанії. До речі, я думаю, що президент не підписує Закон про вибори, бо він не готовий стартувати. Він не знає з ким він буде стартувати. У зв’язку із цим готуються запасні аеродроми. Вони можуть діяти, а можуть не діяти. Оця можлива коаліція “Наша сила” і є один із запасних аеродромів. Тобто Віктор Пінчук на випадок, якщо ТУНДРА не буде ефективно діяти, збирається створити ще одну непропрезидентську політичну силу з молодими нового покоління політиками, які могли б набрати 4 відсотка паралельно із ТУНДРою та іншими пропрезидентськими силами. У мене немає 100-вісотковї гарантії, що це відбудеться, проте переговори щодо цього ведуться.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG