Доступність посилання

ТОП новини

Сесія Генеральної асамблеї ООН у справі тероризму


Сесія Генеральної асамблеї ООН у справі тероризму

Прага, 2 жовтня 2001 – У понеділок в Нью-Йорку відкрилася спеціальна сесія ООН, присвячена боротьбі з міжнародним тероризмом. Учасники сесії повинні обговорити проект нової міжнародної угоди у цій справі, а також обговорити конкретні методи боротьби з міжнародним тероризмом.

Під час відкриття сесії Генеральний сектретар ООН Кофі Аннан закликав опрацювати новий договір, який передбачатиме рішучі заходи боротьби проти міжнародного тероризму, проти фінансування та інших форм підтримки терористичних організацій, а також зобов’яже 189 країн-членів ООН безапеляційно дотримувати положень нової угоди.

Саме на цьому грунті після урочистого відкриття сесії і розпочалися дискусії серед учасників нинішнього засідання. Ідеться передусім про визначення або сформулювання поняття тероризму, а також класифікацію конкретних випадків тероризму. Приміром, Іран, який фігурує у складеному Вашінгтоном списку країн, що підтримують тероризм, не погоджується з визначенням палестинців і членів організації Хезбола в Лівані, як терористів. Іран вважає їх учасниками руху опору. Тим часом посол Туреччини при ООН Мегмет Уміт Памір у своїй понеділковій промові висловив натомість однозначний підхід до визначення тероризму. За його словами не може бути сірої зони в боротьбі з тероризмом, як не може бути добрих і поганих терористів. Тому нині настав час для міжнародної спільноти, як заявив турецький дипломат, щоб разом і кожна країна зокрема осудили тероризм, його методи і практики і приступили до його поборювання. Оглядачі зазначають при цьому, що турецький представник серед іншого мав на увазі курдських повстанців, які вже роками ведуть боротьбу за автономію Курдистану саме терористичними методами.

Зрештою внутрішній тероризм, який часто отримує підтримку із-зовні, політично й економічно дестабілізує й інші мусульманські країни. Протягом останніх років унаслідок терористичних актів, наприклад, в Алжірі загинули десятки тисяч людей, переважно мирних жителів. Конфлікт триває від 92-го року, коли уряд скасував вибори, в яких, як було видно, перемогу могли здобути екстремісти з Ісламського фронту порятунку. Групи ісламських фундаменталістів в інших арабських країнах, підтримувані із сусідніх мусульманських країн, теж регулярно здійснюють криваві терористичні вилазки. Алжірський представник на нинішній сесії Генеральної асамблеї ООН теж закликав до спільної боротьби з тероризмом. Із цього видно наскільки визначення тероризму може бути важливим і тяжким для учасників сесії, особливо представників мусульманського світу.

Із цього приводу новий американський посол при ООН Джон Неґропонте підкреслив у своїй промові на сесії, що антитерористична кампанія США у жодному випадку не спрямована проти ісламу і проводить розділ не між Сполученими Штатами і мусульманськими країнами, а між законністью і злочином.

Цього тижня на сесії виступлять промовці із 130-ти країн світу, серед яких є також представники неурядових груп. Саме ці останні мають намір звернути увагу учасників сесії на особливу небезпеку використання терористами ядерної, біологічної і хімічної зброї. Посилаючись на фахівців, вони підкреслюють, що для достави цієї зброї нині не потрібно ракет або інших складних засобів достави.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG