Доступність посилання

ТОП новини

ЄБРР не відмовляється кредитивути Донбассенерґо


ЄБРР не відмовляється кредитивути Донбассенерґо

Прага, 3 жовтня 2001 ― Європейський Банк Реконструкції та Розвитку хотів би відновити кредитування реконструкції однієї з електростанцій Донбасенерґо і сподівається, що продаж компанії за борги буде визнано недійсним у судовому порядку. Цією сьогоднішньою заявою ЄБРР спростував повідомлення в українській пресі про те, що він ніби то вимагав від уряду поврення кредитів через невиконання Україною своїх зобов’язань.

У своїй заяві Європейський Банк Реконструкції та Розвитку говорить, що він не відмовляється від фінансування проекту, важливого і для банку і для України, однак він побоюється, що продаж за борги може вплинути на фінансовий стан Донбасенерґо і на спроможність компанії розплатитися з кредитом банку. При цьому Євробанк зазначає, що поки що платежі Донбасенерґо надходять вчасно, і нагадує, що ґарантом енергетичної компанії є український уряд.

На реконструкцію Старобешевської теплоелектростанції Євробанк планував виділити понад 100 мільойнів доларів, але у травні банк припинив фінансування проекту, оскільки цю електростанцію, включно із двома іншими ТЕС, було продано за борги компанії Донбасенерґо, до складу якої вони входять. А минулого тижня українські засоби масової інформації з посиланням на радника прем’єра з питань паливно-енергетичного комплексу Олену Золотарьову, повідомили, що Банк вимагає повернення своєї власності.

Кредит Європейського Банку був призначений для реконструкції 4го блоку Старобешевської електростанції, в результаті чого, мала зрости її потужність. Загалом, кредити енергетичному сектору України ЄБРР надає для реструктуризації сектора і приведення його у відповідніть з ринковими законами. Однак цей процес, на думку іноземних кредиторів та інвесторів, відбувається вкрай повільно.

Європейський Банк Реконструкції та Розвитку дотримується думки, що комерціалізувати українську енергетику можуть допомогти приватні закордонні інвестори, але уряд не зарекомендував себе надійним партнером. Причиною нещодавніх нарікань банку була відмова української сторони підвищувати тарифи на прохання енергетичних компаній, що купили шість українських обленерґо на початку року. Невиконання передпривазаційних зобов’язань, на думку аналітиків, є поганим сигналом, і може відлякати потенційних закордонних інвесторів, у приході яких, в усякому разі на словах, так зацікавлений український уряд.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG