Доступність посилання

ТОП новини

Огляд української преси


Огляд української преси

Київ, 4 жовтня 2001 - У центрі уваги української преси лишаються перипетії навколо Закону про вибори до Верховної Ради. Доля цього закону зараз вирішується в стінах Адміністрації президента. І, на думку багатьох спостерігачів, Л.Кучма може знову скористатися своїм правом вето. Сьогодні деякі сценарії порятунку виборчого закону пропонує газета “Україна молода” у статті “Любов до “болота”.

Після того, як США розпочали підготовку до війни з терористами в Афганістані, виникло побоювання, що багатотисячна армія афганських біженців направиться до українських та російських кордонів. Але чи зможуть втримати можливе нашестя афганців українські прикордонники? Щоб з”ясувати це, кореспондент газети “Київські відомості” вирішив у заступника керівника Управління інформаційно-аналітичним забезпеченням Держкордону України Анатолія Махнюка. Посадовець поінформував, що кількість небажаних гостей з Афганістану останнім часом суттєво не збільшилась, і підстав для занепокоєння поки що немає.

В цьому ж числі “Київські відомості” інформують, що у четвер Верховна Рада розглядатиме проект нового Житлового кодексу. На думку часопису, цей законопроект доволі незручний в передвиборчий період. Адже він не передбачає отримання безкоштовних державних квартир, і пропонує доволі жорсткі санкції щодо злісних неплатників за квартплату і комунальні послуги.

Втім, як інформує газета “Молодь України”, проект Житлового кодексу має багато прихильників серед народних депутатів. Так, на думку парламентарія Валерія Черепа, “законопроект передбачає можливість малозабезпеченим громадянам брати пільговий довготривалий кредит на купівлю житла.” І це, як наголошує народний депутат, є практика європейських країн і досі ніхто нічого кращого не придумав. Ознайомитися з думками інших парламентаріїв про переваги Житлового кодексу можна в статті “Казав держбуд, що житло буде, і слово його гріє...”

А ось в газеті “Сільські вісті” згадується, здебільшого, про вади окремих статей законопроекту. Насамперед тих, котрі унормовують примусове виселення боржників із житла.

Розповідає часопис і про загрозливу ситуацію в освітянській галузі. Зокрема, про те, що 20-30 відсотків українських дітей не здобувають повної середньої освіти, тисячі дітей взагалі не ходять до школи, в країні зростає неписьменність тощо.

Можливо, це є однією з причин, чому в Україні зростає бідність. Про це свідчать результати соціологічного опитування, проведеного фірмою “Соціс” і фондом “Демократичні ініціативи”. Згідно з даними опитування більшість українців оцінюють рівень своїх матеріальних статків як низький та дуже низький. Середній прибуток громадян України, згідно з опитуваннями, становить 152 гривні, а спільний прибуток сім”ї з трьох осіб у середньому – 348 грн. Про це газета “Вечірні вісті” оповідає у статті “Україна – країна бідних”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG