Доступність посилання

ТОП новини

Справа румунських журналістів напередодні візиту прем’єр-міністра


Справа румунських журналістів напередодні візиту прем’єр-міністра

Прага, 4 жовтня 2001 ― Справа румунських журналістів, яким СБУ на 5 років заборонила в’їзджати до України потрапила на шпальта української та румунської преси напередодні офіційного візиту в Україну міністра закордонних справ Румунії Мірче Джоана. Як повідомили в міністерстві закордонних справ Румунії Джоана проведе переговори з президентом Кучмою та міністром Анатолієм Зленком, а також візьме участь в міжнародній конференції щодо запобігання конфілктів. Нині міністр закордонних справ Румунії головує в ОБСЄ.

Київ хоче зруйнувати візит румунського міністра – так коментує провідний румунських щоденник “Адеваруль” (Правда) українсько-румунські переговори, що розпочинаються 8 жовтня у Києві. Несподіваним сюрпризом щоденник називає повідомлення про те, що Служба Безпеки України заборонила в’їзд в Україну трьом тележурналістам державного румунського телебачення – Войку Маріану, Раду Візітіну та Денуцу Олару.

У прес-центрі СБУ нам повідомили, що справа журналістів була вирішена ще у червні. Самі ж працівники телеканалу довідалися про це 30 серпня, але інформація просочилася у газети лише зараз напередодні офіційного візиту румунського міністра Джоана до Києва. У четвер в інтерв’ю провідоному румунському щоденнику “Адеваруль” директор телеканалу Romanian TV International Моніка Звежинські сказала, що позбавлення права в’їзду в Україну для журналістів телеканалу було справжнім сюрпризом, тому що ані СБУ, ані Міністерство закордонних справ України їм про це офіційно не повідомило. Телеканал Romаnian TV International транслює свої передачі для закордонних телегладачів. Програма, над якою працювали ворожі, на думку СБУ, румунські журналісти оповідала життя румунської меншини за кордоном. Служба безпеки України вважає, що у своїх передачах журналісти спотворювали образ України і тим самим сприяли розпалюванню міжетнічної ворожнечі між українцями, румунами й молдаванами, що проживають на Одещині.

Крім того, як повідомило агенство УНІАН, співробітники СБУ стверджують, що румунська телегрупа знімала не школи, а військові частини, морські порти і промислові підприємства, а самі тележурналісти начебто задавали місцевим п’яничкам провокаційні запитання про законність приналежності Південної Бессарабії Україні.

Коментуючи цей конфлікт румунський щоденник “Адеваруль” доходить висновку, що Україна таким чином створює відповідне тло для переговорів наступного тижня у Києві і для 10-го засідання українсько-румунської комісії з делімітації морського шельфу, яке щойно завершилося у Бухаресті. Ці переговори стосувалися Договору про українсько-румунський державний кордон та Угоди про делімітацію континентального шельфу.

Після тривалих і тяжких переговорів у 1997 році Україна і Румунія врешті-решт підписали договір про співпрацю і взаємне визнання кордонів. Як відомо, за пактом Рібентропа-Молотова від 1939 року частина румунських територій відійшла Україні.

Як розвиватиметься ця прикра історія, і чи зможе вплинути цей скандал на українсько-румунські взаємини ми дізнаємося найближчим часом, але ми нарвяд чи зрозуміємо методи роботи СБУ і поводження цієї служби із закордонними журналістами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG