Доступність посилання

ТОП новини

Україна, попри всі заперечення, й далі серед підозрюваних у загибелі російського літака


Україна, попри всі заперечення, й далі серед підозрюваних у загибелі російського літака

Прага, 5 жовтня 2001 — Непевність щодо причин катастрофи російського пасажирського літака, що вибухнув у четвер над Чорним морем, триває. Можливу причетність до цього українських військових, які того дня провадили біля берегів Криму бойові ракетні стрільби, уже заперечено на всіх можливих рівнях — але Україна й далі серед потенційних підозрюваних.

Інформаційні агентства всю останню добу заплавлені безліччю нерідко суперечливих повідомлень, які ніяк не вияснюють, що сталося 4 жовтня в небі над Чорним морем.

Головних версій вибуху російського літака три: технічна завада самого літака, терористичний акт на його борту — і зенітна ракета, що випадково збила його.

Ніхто остаточно не виключає жодної можливості: Україна вустами прем’єр-міністра Анатолія Кінаха вже визнає «право на існування» й теорії про українську ракету; Росія теоретично погоджується, що могло вийти з ладу щось у літаку. Але тут є нюанси.

Україна вже понад добу відбивається від звинувачень. Із різних заяв різноманітних її представників випливає, що стріляли і не туди, де летів літак, а в зовсім іншому напрямку, і не тоді, коли він летів, і не тим, що могло б уразити його на відстані в понад 250 кілометрів. Інші ж повідомлення стверджують, що й час таки збігається, та й деякі з використовуваних на навчаннях зенітно-ракетних систем усе ж у принципі можуть бути здатні, хай і десь на межі своїх можливостей, сягнути на таку віддаль.

У Росії за головну версію оголошено саме терористичний акт — за такою статтею порушено кримінальну справу у зв’язку з катастрофою. І президент Росії Владімір Путін, і чільні військовики цієї країни, як-от головнокомандувач Військово-повітряних сил Росії генерал Анатолій Корнуков, що був присутній у четвер на самих кримських навчаннях, практично одноголосно підтримали заперечення України. Так само в Росії мають за майже неймовірну причину технічну аварію — літак, що вибухнув, був відносно новий і, як стверджують, у належному стані.

Тим часом у Сполучених Штатах Америки, з яких і надійшли повідомлення, що російський літак могла збити українська зенітна ракета, неназвані представники оборонного відомства до кінця дня в четвер постійно наполягали на своїх звинуваченнях, які, за їхніми словами, підтверджують дані розвідницьких супутників. І в п’ятницю речник Білого дому Арі Фляйшер повторив, що не має жодних свідчень, які наводили б на думку про теракт. До такої ж думки, додамо, схиляється й Ізраїль, із якого вилетів загиблий літак — там упевнені в дієвості своїх заходів безпеки на авіатранспорті. Таким чином звинувачення з боку США залишилися чинні.

Звідки ж такі розбіжності?

Перша з названих на початку версій, технічні проблеми на літаку, фактично не вигідна обом головним гравцям, які виявилися в цій справі — і Росії, літак якої загинув, і Сполученим Штатам Америки, неназвані представники яких і звинуватили в трагедії українських військових. Обом країнам дуже не бажані зараз претензії до технічного стану літаків цивільної авіації — яка у США після терористичних актів 11 вересня опинилася на межі краху, а в Росії, що її літаки й так не мають репутації достатньо надійних, зовсім не хочуть повторити такий американський шлях.

Натомість Росії по суті вигідно пояснити трагедію версією з терористичним актом на борту: їй дуже важливо ще раз наголосити за нинішніх міжнародних обставин на необхідності боротьби з міжнародним тероризмом, яка мала б дещо розв’язати їй руки в Чечні — де, за новітньою російською політичною фразеологією, місце дотеперішніх «чеченських бойовиків» упевнено перейняли саме «міжнародні терористи».

А от Сполученим Штатам зовсім не потрібні нові теракти на цивільних літаках, хай і будь-де у світі — і з політичних, і з економічних причин. Оглядачі зауважили цікавий факт: як тільки в четвер виникли перші підозри, що російський літак загинув унаслідок теракту, долар на світових фінансових ринках негайно стрибнув донизу. А щойно ці підозри відвело на другий план поширене звинувачення на адресу України, долар відновив свою силу.

Не виключаємо жодної можливості й ми. Урешті, було вже півтора року тому, коли по кількох днях так само енергійних заперечень українських військових їм таки довелося визнавати, що вбила й поранила людей у підкиївських Броварах саме їхня ракета.

Та виглядає на те, що цього разу Україна з її бойовими навчаннями десь поряд із місцем катастрофи просто могла зручно нагодитися, щоби прислужитися певним чужим цілям.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG