Доступність посилання

ТОП новини

Сергій Потаманов знову голодує


Сергій Потаманов знову голодує

Симферополь, 8 жовтня 2001 - Комітет з моніторингу свободи преси в Криму у понеділок повідомив, що адміністрація Симферопольської виправної колонії №102 відмовляється дати повну інформацію про місце перебування і стан здоров’я колишнього редактора кримської районної радіостанції Сергія Потаманова. За інформацією дружини засудженого журналіста, минулого тижня він вдруге за останній місяць оголосив голодування.

Наприкінці минулого тижня генеральний секретар «Репортерів без кордонів» Робер Менар звернувся до українських властей з проханням дозволити представникам цієї міжнародної правозахисної організації в Україні зустрітися із засудженим кримським журналістом Сергієм Потамановим. У своєму листі до голови Держдепартаменту України з питань виконання покарань Володимира Льовочкіна пан Менар, зокрема, зазначає, що в компетенцію цієї організації, цитую: “входить відвідування засуджених журналістів, якими б не були причини такої міри покарання. Більш того, голодування Сергія Потаманова спонукає нас вжити термінові заходи, які дозволили б надати йому допомогу у такій складній для нього ситуації».

Водночас дружина засудженого журналіста Любов Тищенко повідомила про те, що її чоловік знову розпочав голодування, протестуючи проти тиску на нього з боку тюремної адміністрації. Однією з вимог Потаманова є зустріч з представниками Комітету з моніторингу свободи преси в Криму і “Репортерів без Кордонів” та інших правозахисних організацій. Як ми вже повідомляли, Сергій Потаманов відмовляється визнати себе винним, заявляючи про переслідування за критику і викриття місцевої влади та правоохоронців. Судове рішення він оскаржив до Верховного Суду України та Європейського Суду з прав людини, де справа знаходиться на розгляді.

Зі слів дружини колишнього редактора, сам Потаманов на побаченні розповів їй, що 18 вересня його разом з товаришами по загону побили працівники спец-підрозділу охорони. Засудженим при цьому пообіцяли, що такі, цитую: "планові навчання" будуть регулярними, допоки Потаманов не припинить "писати скарги," кінець цитати. Адміністрація Симферопольського СІЗО відмовилася визнати факт застосування фізичної сили щодо засуджених з боку охорони. Водночас в СІЗО підтвердили, що "в різні періоди перебування Потаманова під вартою йому надавалася медична допомога у зв'язку з отриманням ним фізичних ушкоджень, однак в ході перевірки не здобуто підтверджень причетності до цього працівників слідчого ізолятору, де утримується Сергій Потаманов". Каже Любов Тищенко:

Зараз представники Комітету з моніторингу свободи преси в Криму і “Репортерів без Кордонів” чекають на дозвіл Департаменту з виконання покарань на зустріч із Сергієм Потамановим. За неофіційною інформацією, засуджений журналіст тим часом перебуває у тюремній лікарні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG