Доступність посилання

ТОП новини

Після початку військових операцій в Афганістані президент Чеської Республіки Вацлав Гавел та та Словацької - Рудольф Шустер запевнили співгромадян: «Підстав для паніки немає»


Після початку військових операцій в Афганістані президент Чеської Республіки Вацлав Гавел та та Словацької - Рудольф Шустер запевнили співгромадян: «Підстав для паніки немає»

Прага, 8 жовтня 2001 ― Через 27 днів після атаки терористів на Сполучені Штати їхній уряд відповів військовими діями в Афганістані. Цілком очевидно, що не йдеться про раптове рішення. Сполучені Штати готувались до віськових операцій фундаментально, антитерористична коаліція будувалась протягом довгих годин напружених переговорів. Мабуть, немає сьогодні країни, з урядом якої б американська дипломатія не консультувалась. І Талібан дістав шанс запобігти військовим ударам, однак надані йому 72 години минули безплідно.

Як і американський президент, так і президент Чеської Республіки у своєму надзвичайному виступі пізніми вечірніми годинами в неділю наголосив, що не йдеться про військові дії проти певного народу чи релігії, а мовиться »про захист цивілізаційних цінностей, які об´єднують багато релігій, багато культур, багато країн, цей захист нині охоплює цілий світ». Якщо ми хочемо користати зі свободи, жити в достойних людини умовах, заявив далі Вацлав Гавел, то треба бути готовим до того, що ці цінності й ці права потрібно захищати, нераз навіть і зі зброєю в руках.

І в недільному зверненні президента Словаччини Рудольфа Шустера також прозвучала цілковита підтримка американської акції в Афганістані. Словацький президент запевнив своїх співгромадян у тому, що вжиті урядом заходи мають посилити безпеку країни. Однак захист загальнодських цінностей у нинішньому світі, заявив Рудольф Шустер, не може бути справою тільки уряду США, тому що на цих же демократичних цінностях і словаки зводять свою державу.

Як стало відомо, ближчим часом має відбутись засідання представників Вишеградської »четвірки», де одним з питань обговорюватиметься проблема захисту кордонів країн-членів цього об´єднання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG