Доступність посилання

ТОП новини

Україна готова підтримати Узбекистан військовими засобами, але не хоче встрявати в афганський конфлікт


Україна готова підтримати Узбекистан військовими засобами, але не хоче встрявати в афганський конфлікт

Прага, 8 жовтня 2001 ― Після недільних ударів по позиціях талібану в Афганістані українська влада у черговий раз наголосила, що Київ не братиме участі у воєнних операціях, проте у випадку потреби готовий постачати зброю Узбекистану, що межує з Афганістаном. А як Україна може відреагувати на відкриту агресію талібів проти Узбекистану, партнера України по СНД та ГУУАМу.

Україна не може залишатися осторонь подій в Афганістані та боротьби з міжнародним тероризмом. Президент Кучма у понеділок заявив журналістам, що у разі аґресії проти Узбекистану з боку талібів, Київ готовий надати військову підтримку Ташкенту, але не збирається брати прямої участі у воєнних операціях.

Правлячий в Афганістані режим талібану раніше погрожував Узбекистану Джігадом після того як узбецька влада вирішила відкрити свої летовища й військові бази для американської авіації. І ось сьогодні вже надходять повідмолення про те, що прикордонні війська на півдні Узбекистану приведено до стану підвищеної бойової готовності після того, як таліби оголосили про стягування своїх сил ближче до узбецького кордону, де зараз дислоковано американські підрозділи сухопутних військ.

І хоча сьогодні Київ нічим іншим, крім зброї не готовий допомогти Ташкенту, у майбутньому уряд може переглянути свою позицію невтручання в афганський конфлікт.

Заступник міністра з надзвичайних ситуацій Олександр Скіпальський не виключає, що Україна у майбутньому може взяти участь в захисті Узбекистану, тим більше, що це був би конкретний її внесок у справу боротьби з тероризмом. В інтерв’ю Радіо Свобода генерал Скіпальський, який раніше очолював військову розвідку України, пояснював, чому заява президента про готовність допомогти Узбекистану зброєю, не суперечить попередньому рішенню офіційного Києва не втручатися в події навколо Афганістану. Чи потрібна буде Узбекистану українська зброя в разі нападу з боку талібів? - це дискусійне питання, оскільки, на нинішньому етапі воєнної кампанії Узбекистан сподівається, що його захистять Сполучені Штати, чия присутність в республіці сьогодні вже не є таємницею. Але, чи буде готова Україна стати на захист свого партнера? – це вже покажуть подальші події.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG