Доступність посилання

ТОП новини

Муфтій мусульман Криму стурбований війною в Афганістані, Меджліс підтримує дії США


Муфтій мусульман Криму стурбований війною в Афганістані, Меджліс підтримує дії США

Симферополь, 9 жовтня 2001 - Кримські мусульмани, а в цьому регіоні мешкає найбільша в Україні мусульманська громада, неоднозначно сприйняли військову кампанію антитерористичної коаліції проти Талібану. Зокрема, муфтій мусульман Криму Аджи Еміралі Аблаєв висловив стурбованість ударами по Афганістану, водночас, лідери Меджлісу кримськотатарського народу підтримали дії США та їхніх союзників.

Аджи Еміралі-ефенді – лідер кримських мусульман – не впевнений, що причетність Осами бін Ладена до терактів у США повністю доведена. В інтерв’ю Радіо “Свобода” у вівторок він заявив, що мусульманська громада Криму стурбована діями Сполучених Штатів та їхніх союзників в Афганістані:

– Стосовно бомбардування Афганістану, то це ні до чого хорошого не призведе. Це може викликати хвилю протестів в ісламському світі, оскільки від американських бомб і ракет в першу чергу страждають тисячі мирних афганських громадян. – Каже лідер кримських мусульман. Він вважає, що продовження ударів по Афганістану може призвести до міжрелігійної війни, до протистояння християнського та ісламського світів, і це турбує главу Духовного управління мусульман Криму та його кримських єдиновірців:

– Сьогодні почали бомбардувати, а це, на мою думку, почалася не політична війна, а релігійна. Сьогодні весь ісламський світ підніметься – це вже зрозуміло, - вважає голова Духовного управління мусульман Криму Муфтій Аджи Еміралі Аблаєв.

Тим часом лідер Меджлісу кримськотатарського народу, авторитетний ісламський діяч і політик Мустафа Джемілєв дотримується іншої думки. У понеділок в інтерв’ю Радіо “Свобода” він заявив, що мова не може йти про якийсь конфлікт між християнським і мусульманським світами. Це – “колективні дії проти бандитів, які вчинили жахливий злочин проти мирного населення Сполучених Штатів Америки”. Пан Джемілєв також вважає, що до антитерористичної операції мали б приєднатися мусульманські держави, оскільки терористи бін Ладена найбільшої шкоди завдали саме Ісламу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG