Доступність посилання

ТОП новини

Чи існує загроза біологічних атак терористів?


Чи існує загроза біологічних атак терористів?

Прага, 9 жовтня 2001 – В умовах здійснення Сполученими Штатами та їхніми союзниками військових операцій супроти талібів та терористичних груп бін Ладена в Афґаністані, на Заході передбачають спроби використання терористами можливостей біологічних атак у різних країнах Європи й Америки. Нині кожен випадок бактеріологічних захворювань уважно вивчається фахівцями. Є деякі насторожуючі повідомлення на цю тему.

Сьогодні угорський уряд повідомив, що його країна розпочала активну підготовку до оборони від можливої біологічної атаки терористів. Міністр охорони здоров’я Угорщини Іштван Мікола повідомив у Будапешті, що він вважає маловірогідним такий розвиток подій унаслідок американських військових операцій в Афґаністані але не виключив можливість випадків поширення бактерій антраксу чи, як їх ще називають в Україні, сибірки, котрі викликають у людей запальну інтоксикацію, набряк слизової оболонки з дуже небезпечним перебігом та вискою смертністю, до 90 відсотків випадків. Іштаван Мікола також відзначив необхідність інформування населення щодо засобів запобігання від цієї небезпечної болячки, а також сказав про можливості лікування антибіотиками при вчасному діаґностуванні хвороби. Відомо також, що у вівторок угорський прем’єр Віктор Орбан відмінив свою поїздку до Ватікану у зв’язку з нинішньою політичною ситуацією в світі.

У понеділок міністр юстиції США Джон Ешкрофт підтвердив два випадки антраксу в країні, з яких один із смертельним наслідком. Він також не виключив, що це є спроба терористичної біологічної атаки. Ешкрофт відзначив, що «на даній стадії розслідування нічого не можна виключати». Випадками інфекційних захворювань сибіркою, жертвами яких стали двоє співробітників флорідської редакції часопису «Сан», займаються слідчі з Федерального бюро розслідувань. Ешкрофт також закликав всіх американців бути пильними у даній ситуації.

Минулого тижня від активного наступу інфекції антраксу помер працівник редакції «Сан» у флорідському містечку Лантан поблизу Вест Палм Біч. Про смертельний набряк слизової облонки носа і ураження інфекцією дихальних шляхів та легень 63-річного Роберта Стівенса лікарі дізналися запізно. Другий працівник редакції згаданого часопису госпіталізований цього понеділка і у нього хвороба ще не досягла свого піку. Лікарі вчасно взяли проби з його запаленого носа і стан хворого стабілізувався.

Це перші за останні 25 років випади антраксу в США. Міністр охорони здоров’я країни Томмі Томпсон повідомив на бріфінґу в Білому Домі, що немає поки-що жодних доказів, котрі б свідчили про біологічну атаку на Флоріді. На думку Томпсона, померлий Стівенс міг захворіти від власної необержності, бо, наприклад, мав звичку пити воду з місцевого струмка. Бактерії знайшли на клавіатурі комп’ютера Робетра Стівенса. Будова «Сан» в Лантані закрита і відбувається медичне обстеження 300 працівникав редакції, що працююють там. У випадках деяких небезпечних проявів в дихальних шляхах обстежуваних, лікарі призначають негайне лікування антибіотиками.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG