Доступність посилання

ТОП новини

Відплатна акція в Афганістані


Відплатна акція в Афганістані

Прага, 10 жовтня 2001 – У вівторок увечері американські і британські кораблі в Перській затоці і повітряні сили продовжили ракетний обстріл і бомбардування військових об’єктів і терористичних баз на території Афганістану. Після трьох ночей бомбардувань, як заявляють військові представники, протиповітряну оборону талібів знищено, що тепер дасть можливість продовжити воєнні операції у денний час. Тим часом контрольована Бін Ляденом міжнародна терористична мережа «Аль Кайда» закликала мусульман всього світу до джіхаду, тобто священої війни проти Сполучених Штатів.

Протягом вчорашнього вечора американська авіація за допомогою британських літаків-бензозаправників двічі збомбардувала цілі в Афганістані. Окремі цілі обстріляно ракетами з військових кораблів у Перській затоці. Повторно збомбардовано Кандагар на півдні країни, де розташована резиденція лідера талібану мулли Омара, а також терористичний табір неподалік від міста, де може переховуватися Осама Бін Ляден. Серед інших цілей знову збомбардовано великий військовий аеродром неподалік від Герата на північному заході Афганістану. Повторно збомбардовано також об’єкти в Кабулі, Джелалабаді і Шінданді.

У вівторок міністр оборони США Рамсфельд повідомив, що після проведених протягом трьох вечорів ракетних і бомбових ударів по воєнних об’єктах і системах протиповітряної оборони талібів американська авіація практично поставила повітряний простір Афганістану під свій контроль. Наступним кроком, який передбачають, а радше поки що не виключають військові джерела, може стати розміщення наземних сил на території Афганістану.

У дальших антитерористичних операціях поряд з американськими і британськими збройними силами братиме участь Канада, яка надсилає в регіон дві тисячі своїх військовослужбовців, шість військових кораблів і шість літаків.

Раніше прем’єр-міністр Франції Жоспен заявив про готовність французьких сил прилучитися до воєнної операції, однак, підкреслив, що ця участь буде вибіркова, пов’язана передусім із допоміжними функціями. Військову допомогу запропонував також канцлер Німеччини Шредер під час вчорашніх переговорів у Вашінгтоні із президентом Бушем.

На прохання Сполучених Штатів військові кораблі НАТО перебазовуються у східну частину Середземного моря.

Тим часом міжнародна терористична організація «Аль Кайда», якою керує Бін Ляден, закликала мусульманський світ до священої війни проти Сполучених штатів. Заклик передало у вівторок телебачення емірату Катар. Представник «Аль Кайди» схвально відгукнувся про терористичні акти в Нью-Йорку і Вашінгтоні, заявивши про перенесення боротьби в серце Америки. У заяві сказано, що, розпочавши операцію в Афганістані, Сполучені Штати відкрили двері, які не закриються ніколи. Оглядачі звертають увагу на те, що із закликом виступив представник терористичної організації, а не сам Бін Ляден.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG