Доступність посилання

ТОП новини

Збройне протистояння в зоні грузино-абхазького конфлікту триває


Збройне протистояння в зоні грузино-абхазького конфлікту триває

Прага, 10 жовтня 2001 року ― Грузія має намір збивати будь-який неопізнаний літак, який буде пролітати над територією Абхазії. Про це заявив Міністр оборони Грузії Давид Тевсадзе після вчорашніх ракето-бомбових ударів, що їх здійснили кілька військових вертольотів, а за іншими даними, також військові літаки без розпізнавальних знаків. Удари з повітря були здійснені, як по абхазькій, так і по грузинській територіях. Не виключено, що йдеться про два різних удари.

Грузія і Абхазія звинуватили у бомбардуванні одна одну. Грузинська влада також не виключає, що удари могла здійснити російська авіація. За словами Президента Грузії Едуарда Шеварднадзе: «Їм, по суті, легко обійшлося бомбардування Шатілі (грузинського села на чеченському відтинку російсько-грузинського кордону), однак, цього разу наш протест буде надзвичайно жорстким. Ми вже контактували з американцями і маємо намір звернутися до Ради Безпеки ООН».

Міністерство закордонних справ Грузії передало через російське посольство в Тбілісі ноту для МЗС Російської Федерації, у якій грузинська сторона наполягає на негайному спільному розслідуванні факту авіабомбардування околиць грузинських сіл Кодорського міжгір’я.

Представник МЗС Грузії Кахі Сіхарулідзе заявив журналістам, що факт бомбардування грузинська сторона розглядає як «порушення повітряного простору Грузії та посягання на суверенітет країни».

Сьогодні в зоні грузино-абхазького конфлікту в районі Кодорського міжгір’я тривали бої між абхазькими підрозділами і збройним загоном, який учора розпочав наступ у напрямку столиці Абхазії Сухумі.

Збройне угруповання, яке діє в Кодорському міжгір’ї і нараховує від п’ятисот до тисячі осіб, складається з грузин, здебільшого біженців із Абхазії та вихідців із Північного Кавказу.

Сьогодні зранку влада Абхазії заявила, що частину цього угруповання вдалося заблокувати. Ще учора Президент Абхазії оголосив загальну мобілізацію війська і резервістів для боротьби з грузинськими партизанами, яких, як вважає абхаська сторона, підтримують чеченські формування та грузинська авіація. Видано також розпорядження прикордонникам не випускати за межі Абхазії чоловіків призовного віку, народжених в період від 1952 до 88 року.

Про готовність допомогти самопроголошеній Абхазькій Республіці заявило керівництво іншої не визнаної Придністровської Молдовської Республіки.

Посилаючись на договір «Про дружбу і співробітництво між Придністров’ям і Абхазією», Міністр закордонних справ Придністровської Молдовської Республіки виступив із заявою, у якій мовиться, що «агресія проти Абхазії є викликом і прямою загрозою реґіональній системі безпеки».

Тим часом спеціальний представник Генерального секретаря ООН в Грузії Дітер Боден назвав помилкою вихід Абхазії і Грузії з переговорного процесу. Учора в Тбілісі мала відбутися 13 сесія Кординаційної ради з врегулювання грузино-абхазького конфлікту, що діє в рамках Женевського переговорного процесу, однак, цього не сталося.

«Знищення механізму координаційної ради грузинської і абхазької сторін, як це сталося зараз, коли люди говорять між собою на мові зброї, призводить до конфлікту», - заявив представник Генерального секретаря ООН в Грузії Дітер Боден.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG