Доступність посилання

ТОП новини

Права людини. Події у світі


Права людини. Події у світі

МІЖНАРОДНА ПРАВОЗАХИСНА ОРГАНІЗАЦІЯ «ГЬЮМЕН РАЙТС ВОТЧ» ПОПЕРЕДЖАЄ ПРО МОЖЛИВІСТЬ НОВОГО СПАЛАХУ НАСИЛЬСТВА НА ЕТНІЧНОМУ ҐРУНТІ В АФГАНІСТАНІ

Активізація громадянської війни в Афганістані може супроводжуватися повторенням масового винищення переможених, до чого вдавалися протягом останніх років обидві сторони конфлікту – мовиться у прес-релізі міжнародної правозахисної організації «Гьюмен райтс вотч».

Так у червні 1997 року війська Північного альянсу вбили близько 3 тисяч талібів у місті Мазарі-Шаріф. Відвоювавши це місто, у серпні 1998 року, збройні сили «Талібану» убили приблизно таку ж кількість місцевих мешканців – представників народності хазара, які сповідують шиїтський напрямок ісламу. Таліби стратили їх з помсти як «невірних».

У нинішній ситуації, на думку правозахисників, таліби за свої військові невдачі можуть помститися усім національним меншинам, представники яких входять до Північного альянсу, і які підтримують американську військову операцію. Водночас, «Гьюмен райтс вотч» не виключає, що у випадку усунення режиму талібів, в Афганістані можуть розпочатися переслідування пуштунів, які становлять основу руху «Талібан».

Аби запобігти новим етнічним чисткам в Афганістані, «Гьюмен райтс вотч» закликає до ретельного міжнародного нагляду за діями воюючих сторін у громадянській війні.

У ВІВТОРОК В АФГАНІСТАНІ ЗААРЕШТОВАНО ФРАНЦУЗЬКОГО ЖУРНАЛІСТА, ЯКОГО ВЛАДА «ТАЛІБАНУ» ЗВИНУВАТИЛА У ШПИГУНСТВІ

Французькому журналісту 44-річному Мішелю Пейрарду, заарештованому в Афганістані, пред’явлено звинувачення у шпигунстві, за що карається смерттю.

Кореспондент щотижневика «Парі-матч» Мішель Пейрард нелегально проник на територію Афганістану і був затриманий у вівторок поблизу міста Длалалабад нібито у жіночому вбранні. Разом з ним заарештовано двох його провідників-пакистанців, які вже раніше були попереджені представниками режиму «Талібану» про недопустимість нелегального переправлення до Афганістану іноземців.

У Мішеля Пейрарда вилучено сателітний телефон і диктофон, що їх трактовано як шпигунське обладнання.

За повідомленням Афганського ісламського агентства, керівник розвідки руху «Талібан» заявив, що усі журналісти, які нелегально потраплять до Афганістану, будуть вважатися шпигунами Сполучених Штатів.

ЛІДЕРИ ГРОМАДЯНСЬКОЇ КОАЛІЦІЇ БІЛОРУСІ ЗАКЛИКАЛИ СВІТОВУ СПІЛЬНОТУ СПРИЯТИ ПРИПИНЕННЮ ПОЛІТИЧНИХ РЕПРЕСІЙ У БІЛОРУСІ

Із закликом до міжнародної спільноти сприяти припиненню політичних репресій в Білорусі звернулися лідери широкої громадянської коаліції Білорусі, серед яких голова «Білоруського Народного Фронту» Вінчук Вечорко, голова Об’єднаної громадянської партії Анатолій Лебедько, а також правозахисники Алесь Беляцкий і Тетяна Протько.

«У той час, як білоруський режим і особисто пан Лукашенко запевнюють міжнародну спільноту про початок процесу лібералізації і демократизації, насправді відбувається суттєве погіршення політичного клімату в Білорусі. Стосовно активістів низки демократичних партій і організацій порушено кримінальні справи. Десятки учасників президентської виборчої кампанії звільнені з роботи, відраховані з навчальних закладів. Сотні осіб потрапили під психологічний тиск, їх залякують; провадиться серйозний тиск на пресу… Якщо негайно не припинити репресії, то в найближчі кілька років у багатьох районах країни буде паралізована будь-яка активна громадська діяльність», - мовиться у посланні лідерів широкої громадянської коаліції Білорусі до міжнародних організацій та урядів і парламентів низки країн.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG