Доступність посилання

ТОП новини

Боротьба з тероризмом буде триваліша й важча, ніж можна передбачити


Боротьба з тероризмом буде триваліша й важча, ніж можна передбачити

Прага, 10 жовтня 2001 — Організація Аль-Каеда заявляє, що джигад проти США є обов’язком кожного мусульманина. Таліби додають, що з Осами бин Лядина всі обмеження зняли — він тепер вільний у своїх діях. Західні союзники знову попереджають, що в разі потреби можуть завдати удару й по інших країнах. Чи настає доба тривалих жорстоких конфліктів?

Арабський телеканал Аль-Джазіра, що пишається своєю незалежністю, після Осами бин Лядина й прем’єр-міністра Великої Британії Тоні Блера знову надав слово представникові Аль-Каеди — за що негайно здобувся на критику з боку Держдепартаменту США.

«Сьогодні обов’язок кожного мусульманина — вести джигад проти США, – заявив речник Аль-Каеди Сулайман Абу-Гайт, особливо виокремивши в своєму наперед записаному виступі хвалу юнакам-мусульманам, що вдарили бурею літаків у саме серце Америки. – Якщо ви не маєте серйозної причини, ви мусите стати до битви, – закликав він мусульман. – Час настав. Це є слово Аллаха».

Таліби ж у середу оголосили, що з початком американських ударів зняли з керівника Аль-Каеди Осами бин Лядина всі обмеження, що, за їхніми твердженнями, були накладені на нього дотепер. «Джигад є обов’язок усіх мусульман світу, – повторив бин Лядинові слова речник Талебану Абдул Хай Мутмаен в інтерв’ю для радіо Бі-Бі-Сі. – Цього хочемо ми, цього хоче бин Лядин, і Америка зустрінеться з неприємними наслідками».

Напруженість наростає: генеральний секретар Арабської Лі∂и Амр Мусса попередив, що «будь-який воєнний удар по будь-якій арабській країні … вважатиметься за аґресію проти всіх арабських держав» — а прем’єр-міністр Великої Британії Тоні Блер приєднався до ранішої заяви Сполучених Штатів Америки: ціллю американсько-британської антитерористичної коаліції, сказав він у середу на зустрічі з керівником Оману Султаном Кабусом, може стати будь-яка країна, що розпалює терор.

«Жодна країна не стане ціллю, якщо не буде свідчень, що вона робить щось погане», – наголосив при цьому Блер.

А тим часом стало відомо про нещодавню рідкісну зустріч між представниками США й Іраку — на відміну від Афганістану, країни якраз арабської. Як дізналося агентство Ройтерз із дипломатичних джерел в ООН, посол США до Організації Об’єднаних Націй Джон Ніґропонте відвідав у неділю місію Іраку при ООН і зачитав текст попередження: Президент Іраку Саддам Хуссейн не мав би користатися з нинішньої ситуації, щоб самому почати воєнні операції в реґіоні, бо за це «доведеться поплатитися», передають дипломати слова американського посла.

Щоденник Вашин∂тон Пост, який останніми днями публікує чимало інформації з американських «найвужчих кіл», додає, що пролунало й пряме попередження: відплатою за непослух буде воєнний удар.

Що станеться далі?

Іще вісім років тому, коли про Осаму бин Лядина мало хто й чув, професор Гарвардського універститету Сам’юел Гантинґтон написав: над глобальною політикою домінуватиме «сутичка цивілізацій».

Зараз іще зарано стверджувати, що Захід, і в першу чергу США, та радикальний іслам, уособлений Осамою бин Лядином, приречені саме на такий конфлікт. Але ще тоді, вісім років тому, Гантинґтон зазначив: у мусульманських країнах майже не приживаються такі західні ідеї, як індивідуалізм, конституціоналізм, права людини, свободи, правова держава, вільний ринок чи відокремлення церкви від держави.

Та й зараз ісламські радикали ніяк не чують запевнень Заходу, що війна ведеться проти тероризму, а не проти ісламу. А бин Лядин та його однодумці, без сумніву, мають і бажання, і здатності вчиняти нові масові вбивства, зазначає міжнародний оглядач агентства Асошієйтед Прес Джордж Ґедда.

Раніше терористи прагнули уникати шкоди своїм заручникам, аби не втратити собі підтримку. «Терористи хочуть, щоб багато людей бачило, але не щоб багато людей гинуло», – казав 15 років тому експерт із тероризму Браян Дженкинз.

Зараз часи змінилися.

До того ж терористи тепер користаються з переваг сучасного світу — швидкого транспорту, миттєвого зв’язку і, чи не найголовніше, з відкритості тих суспільств, які вони ненавидять — користаються для боротьби з цими самими суспільствами.

Та це все не означає, що з тероризмом боротися неможливо. Просто боротьба з тероризмом буде не тільки принципово відмінна від будь-якої дотеперішньої війни, що її вів Захід, — а й значно триваліша й важча, ніж можна сьогодні передбачити.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG