Доступність посилання

ТОП новини

Перший тиждень атак США в Афганістані – думки в Литві


Перший тиждень атак США в Афганістані – думки в Литві

Вільнюс, 12 жовтня 2001 — І президент Валдас Адамкус, і Сейм Литви висловили підтримку американським повітряним атакам в Афганістані. Уряд Литви вирішив в бюджеті наступного року 7 мільйонів літів (або майже 2 млн. доларів США) приділити на виконування програми боротьби с тероризмом.

Подібної позиції дотримуються й інші Балтійські країни. Президент Латвії Вайра Вікє-Фрейберга заявила, що воєнна операція є реакцією на реальну загрозу – не тільки США, но і іншим державам світу. Якщо вживають озброєну силу, це жадає жертв, але не реагувати неможна, бо створювався би грунт для загрози, за словами Вайри Вікє-Фрейберги. Литовське МЗС через можливу загрозу для здоров'я і життя рекомендує відмовитися від поїздок до Афганістану, Судану, Алжіру, Лівії, Таджикистану, Узбекистану, Іраку, Ірану, Пакистану, Туркменистану, Йємену, Західного Берега та сектора Гази.

Водночас посилено охорону литовського державного кордону з Білорусією. Цього року на кордоні затримано 99 нелегалів, в тому числі – 53 громадяни Афганістану.

Серед литовської інтелігенції є різні погляди на американські дії в Афганістані. В телепередачі "Прес-клуб" литовського національного телебачення філософ Арвідас Юозайтіс, котрий нещодавно працює радником прем'єр-міністра Бразаускаса з питань культури, висловив погляд, що США діють згідно сценарія, написаного бін Ладеном, – тобто, США піддаються провокації терористів. Філософу професору Антанасу Андріяускасу, мистецтвознавцю, який чимало цікавився й мистецтвом країн Сходу, здається, що США, атакуючи Афганістан, захищають власні інтереси.

Інші два вчасники передачі, політологи Валдас Некрашас і Чесловас Лаурінавічюс, вважають дії США в Афганістані саме боротьбою проти тероризму.

Письменник і політичний оглядач Річардас Гавяліс побоюється, що боротьба проти зла дедалі стає приводом для все більшої централізації влади. "Нажаль, будь-яка війна обмежує свободу особистості і бізнесу", пише письменник в журналі "Вяйдас" ("Обличчя") в статті під назвою "Боротьба проти тероризму вироджується". На думку Річардаса Гавяліса, боротьба проти тероризму взагалі є логічно незрозумілою річчю. Мовляв, тероризм є способом мислення, декотрою тактикою, релігією, яку перекрутили фанатики. Йому здається неможливим зрозуміти, як можна воювати проти тактики діяльності чи способу мислення. Водночас у Річардаса Гавяліса, коли він перегортає (за його словами) листи читачів до "New York Times", виникає враження, що читає "Правду" старих часів – "домінують комуністичні лозунги: збільшити податки, перейняти все під контроль влади, націоналізувати промисловість".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG