Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан – відплатна акція


Афганістан – відплатна акція

Прага, 12 жовтня 2001 – Тема боротьби з тероризмом і далі домінує на сторінках західних газет. Оглядачі коментують впливи останніх антитерористичних заходів на окремі мусульманські країни регіону, а також можливі наслідки цієї кампанії і деяких змін у політиці США на країни балканського регіону.

Із початком воєнної акції США в Афганістані хвиля неспокою поширилася і на Пакистан, президент якого погодився на використання пакистанських військових баз та аеродромів для потреб американських збройних сил. Цей факт, як передбачали оглядачі, викликав невдоволення серед значної частини пакистанського населення, яка підтримує режим талібан в Афганістані і перебуває під впливами ісламських екстремістів. Британський тижневик «Економіст» пише з цього приводу, що за нинішніх умов позиція президента Мушарафа серйозно захиталася, хоча він твердить, що тримає ситуацію у країні під своїм контролем. На думку тижневика, талібан має значну кількість прихильників серед пакистанців, хоча оцінки різних фахівців щодо їхньої кількості серйозно розбігаються. Напружені взаємини між генералом Мушарафом і фундаменталістами запанували відразу ж після захоплення ним влади два роки тому. Нинішній союз Мушарафа зі США загострив конфлікт і поставив під загрозу політичну стабільність Пакистану. Пакистанські ліберали сподіваються, пише на закінчення «Економіст», що Мушарафові вдасться справитися з релігійним екстремізмом, проте політична стабільність країни може бути порушена на тривалий час.

Тим часом газета «Уолл стріт джорнел» містить коментар Вітоміра Майлза Ракуза – колишнього боснійського посла до Європейського союзу і союзу НАТО. Автор порушує інший аспект нинішньої антитерористичної кампанії президента США Буша, аналізуючи ситуацію на Балканах. Терористичні акти у Нью-Йорку і Вашінгтоні відвернули увагу адміністрації Буша від становища на Балканах, де очікувалося збільшення американської військової присутності і де, після закінчення боснійської війни, залишилося багато ісламських екстремістів з інших мусульманських країн, які прибули свого часу на допомогу боснійським мусульманам. Присутність колишніх ісламських бойовиків, на думку автора, створює серйозну загрозу для миротворчих сил НАТО на Балканах і викликає побоювання їхньої можливої причетності до терористичної діяльності. Нині Балкани стали також головною платформою контрабанди нелегальних іммігрантів із близькосхідних мусульманських країн до Західної Європи, що теж створює загрозу інфільтрації ісламських терористів до країн Європейського союзу. У зв’язку з цим, як вважає коментатор, Сполучені Штати і західні союзники не повинні занедбувати ций регіон і збільшити в ньому присутність миротворчих сил НАТО.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG