Доступність посилання

ТОП новини

Президент Чечні Аслан Масхадов про нинішнє збройне протистояння в зоні грузинсько-абхазького конфлікту та про ситуацію довкола Афганістану


Президент Чечні Аслан Масхадов про нинішнє збройне протистояння в зоні грузинсько-абхазького конфлікту та про ситуацію довкола Афганістану

Прага, 12 жовтня 2001 ― Вже понад тиждень у зоні грузинсько-абхазького конфлікту тривають бої між абхазькми військовими підрозділами і великим збройним угрупованням, що діє в Кодорському міжгір’ї, і до якого входять грузинські партизани та вихідці з Північного Кавказу. Представники російської влади і самопроголошеної Абхазької Республіки, а також російська преса стверджують, що в Кодорському міжгір’ї діють «грузинські та чеченські терористи» під керівництвом чеченського польового командира Руслана Ґелаєва.

З цього приводу, в інтерв’ю Радіо «Свобода» Президент Чеченської Республіки Аслан Масхадов сказав таке: «Потрібно відразу поставити запитання: кому вигідне те, що відбувається сьогодні в Абхазії? Наприклад, Грузії нинішній конфлікт на кордоні з Абхазією не потрібен, тому що Грузія робить усе можливе для виведення російських військових баз з Ґудаути і Вазіані, згідно з угодами Стамбульського саміту 1999 року. Для Грузії це найголовніше. А для чеченців найголовніше ― зупинити війну, нам не до Абхазії», ― заявив чеченський лідер Аслан Масханов. Інша справа ― це вигідно Росії, тому що Росія всіляко хоче відтягнути питання виведення російських військ і військових баз з території Ґудаути і Вазіані. Тому, я думаю, що головний режисер сидить у Москві. А те, що там з нашого боку, може бути, якийсь Ґелаєв чи купка недалекоглядних людей ― вони також керовані звідти. Ґелаєв сьогодні не представляє чеченський народ, тим більше ― чеченський уряд, і тим більше чеченський спротив, оскільки рік тому я видав указ: звільнити його від займаної посади і позбавити права захисту Вітчизни за те, що він опинився на території Грузії».

Президент Чечні Аслан Масхадов також повідомив, що він, як головнокомандуючий, видав наказ, яким категорично заборонено нападати на російські військові об’єкти на території Грузії, Азербайджану і Вірменії.

Чеченський лідер в інтерв’ю нашому радіо також висловив своє ставлення до нинішньої ситуації довкола Афганістану. Зокрема, він зауважив: «Усе, що трапилося в Нью-Йорку, в Америці ― це справді варварство, божевілля. Ми засуджуємо ці методи і ми говоримо, що це ― не наші методи. Як би російське керівництво, російські спецслужби не хотіли зробити Бін Ладена хресним батьком чеченського спротиву ― це не вдасться, бо чеченці воювали з Росією і воюють 400 років, і воювали тоді, коли Бін Ладен ще не народився. І тому боротьбу чеченського народу за право на життя, на самовизначення не можна пов’язувати з міжнародним тероризмом».

А щодо військових ударів по Афганістану з боку Сполучених Штатів, Аслан Масхадов сказав: «Ми закликаємо американське керівництво виявити стриманий підхід при виборі методів боротьби з тероризмом і зробити усе, аби жертвою не став афганський народ...».

В інтер’ю Радіо «Свобода» Президент Чечні Аслан Масхадов також підтвердив, що між російською владою і чеченською воюючою стороною встановлено контакти. За словами Аслана Масхадова, на майбутніх російсько-чеченських мирних переговорах необхідна присутність міжнародних посередників.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG