Доступність посилання

ТОП новини

Довкола незаконного утримання силою в лікарні редактора опозиційної газети “Чорноморський вісник” Олександра Юрченка


Довкола незаконного утримання силою в лікарні редактора опозиційної газети “Чорноморський вісник” Олександра Юрченка

Симферополь, 15 жовтня 2001 - Більше року домагався редактор кримської опозиційної газети “Чорноморський вісник” Олександр Юрченко реакції правоохоронних органів автономної республіки на незаконне насильницьке утримування його в лікарні. І лише днями прокуратура Чорноморського району Криму порушила за цим фактом кримінальну справу.

Нагадаю, що у травні минулого року редактор кримської опозиційної газети “Чорноморський вісник”, депутат Чорноморської селищної Ради Олександр Юрченко з шлунковою кровотечею потрапив до районної лікарні. Відчувши себе краще, редактор попросив лікаря виписати його з цього медичного закладу. Але далі розпочалася справді детективна історія. Головний лікар пан Володимир Деркач не тільки не погодився з вимогою хворого, але й розпорядився не відпускати його і прив’язати до ліжка. Як ми вже повідомляли торік у своїх програмах, пан Юрченко потім заявляв, що в нього була інформація про наміри районної влади розправитися з ним, як з опозиційним депутатом, журналістом і правозахисником.

Олександр Юрченко два дні перебував у лікарні прив’язаним до ліжка, йому робилися якісь уколи і силою давалися невідомі пігулки. Ні його вимоги, ні прохання дружини і сина, ні запити колег-депутатів не вплинули на позицію головного лікаря районної лікарні. Більше того, місцевий нарколог, не оглядаючи хворого видав довідку, що той “веде себе неадекватно і потребує психіатричного лікування”. Зрештою, депутати таки визволили свого колегу, який потім понад рік домагався від влади справедливості, однак, на всі скарги отримував лише відписки.

Тільки після того, як 24 серпня нинішнього року Чорноморський місцевий суд визнав дії Володимира Деркача неправомірними, відгукнулися і правоохоронні органи: “Прокуратурою Чорноморського району АРК встановлено, що в травні минулого року посадові особи Чорноморської ЦРЛ, зловживаючи службовим становищем, порушуючи Конституцію України, позбавили Олександра Юрченка права вільного пересування і внесли в його історію хвороби неправдиві свідчення. Беручи до уваги існування достатніх даних, які вказують на наявність ознак злочину, прокуратурою району 5 жовтня 2001 року порушено карну справу за фактом злісного зловживання службовим становищем посадовими особами Чорноморської Центральної районної лікарні (частина 2 статті 364 Карного Кодексу України)”.

Втім, Олександр Юрченко не поспішає радіти. За його словами, час, що пройшов з травня минулого року, показав, що районні чиновники продовжують чинити на тиск на газету “Чорноморський вісник”, а правоохоронці – усіляко ухилятися від виконання своїх обов’язків із захисту прав громадян. Пан Юрченко не впевнений, що за якийсь час прокуратура не закриє справу з формулюванням “за відсутності ознак злочину”. Втім, він має намір довести її до кінця, оскільки впевнений, що на його прикладі й інші мешканці цього віддаленого району зможуть боротися із свавіллям місцевих всевладних чиновників.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG