Доступність посилання

ТОП новини

Канадсько-український проект для територіальних громад України


Канадсько-український проект для територіальних громад України

Київ, 15 жовтня 2001 - Норми українського законодавства, які визначають принципи діяльності територіальних громад, не відповідають вимогам часу і потребують змін з урахуванням досвіду економічно розвинених держав. Про це заявила у Києві на зустрічі українських і канадських депутатів сенатор Рейнел Андрейчук. Учасники зустрічі також проаналізували напрямки співпраці між вищими законодавчими органами обох країн.

Реформування енергетики чи банківсько-фінансової сфери, розвиток приватного бізнесу – усе це неможливе, допоки пересічний громадянин України не усвідомить ПОТРЕБИ у змінах. А пересічний український громадянин , на думку канадських сенаторів, тільки-но прокинувся від снів, навіяних радянською системою. І щойно почав усвідомлювати, що змінити життя своє і своєї родини на краще може тільки він сам разом з родичами, сусідами, колегами по роботі. Гуртування людей, які мають спільний інтерес – чи то розпочати свій дрібний бізнес і відкрити міні-пекарню у своєму будинку, чи вимити під”їзди у домі або двір біля нього – може стати запорукою того, що так звані “маленькі люди” об”єднаються щоб, поліпшити своє життя. Підтримати паростки народовладдя в українському суспільстві мають намір сенатори з Канади – ініціатори спільних проектів за участю представників різних рівнів законодавчої влади. Про проект підтримки територіальних громад розповідає сенатор Рейнел Андрейчук: “Наш проект – спільний, вироблений парламентами України і Канади, за його виконанням спостерігатимуть спікери з обох сторін. Але у першу чергу цей проект передбачає реформування системи фінансування і розподілу повноважень поміж громадами міста чи району та міськими радами. Мені здається, - зазначила пані Андрейчук, - що переважна більшість українців досі не зрозуміла, наскільки сильно їхнє буденне життя залежить від них самих. На мене справили гнітюче враження захаращені вулиці, брудні під”їзди у новобудівлях Києва, Львова... І це при тому, що у тому ж Києві і Львові є чистесенькі будинки, які управляються товариством мешканців цих будинків. Звичайно, українське законодавство має визначити чітко права та обов”язки таких громад, і прискорити процес їхнього юридичного оформлення. Наш проект дозволяє представникам української місцевої влади та активістам територіальних громад ознайомитися з канадським досвідом формування та функціонування таких об”єднань, які щодня демонструють свою дієвість”, - повідомила сенатор Андрейчук.

Важко порахувати, скільки мільйонів пересічних громадян України охоче би підтримали розбудову таких громад, проблема полягає не лише у правничих засадах, а й у відсутності інформації про існування подібних громадських об’єднань.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG