Доступність посилання

ТОП новини

Президент Грузії Едуард Шеварднадзе про загострення ситуації в Абхазії


Президент Грузії Едуард Шеварднадзе про загострення ситуації в Абхазії

Прага, 15 жовтня 2001 ― «Керівництво Грузії виступає за мирне врегулювання абхазького конфлікту. Ми не ставимо за мету силовим шляхом повернути Абхазію до складу грузинської держави», ― заявив сьогодні на прес-конференції у Тбілісі Президент Грузії Едуард Шеварднадзе. За його словами, влада Грузії буде «максимально використовувати усі можливості для врегулювання конфлікту ― прямий грузинсько-абхазький діалог, роль міжнародних організацій, активність окремих країн. Однак, якщо ці зусилля не допоможуть врегулювати конфлікт, то грузинська сторона буде змушена вдатися до крайнього заходу ― використання сили для відновлення єдності країни». Шеварднадзе наголосив, що «Абхазія завжди була складовою частиною Грузії і грузини ніколи не змиряться з втратою одного з реґіонів країни».

Едуард Шеварднадзе також не виключає можливості продовження мандату російських миротворчих сил в Абхазії, за умови, якщо вони будуть доповнені підрозділами миротворчих сил України і «можливо, Сполучених Штатів та низки інших країн», ― заявив Президент Грузії, виступаючи перед журналістами. При цьому він повідомив, що найближчими днями до Грузії прибуде Міністр закордонних справ України Анатолій Зленко, з яким грузинська сторона обговорюватиме питання участі України в миротворчому процесі в Абхазії.

Едуард Шеварднадзе зауважив, що ініціатором виведення російських миротворчих сил із Абхазії був грузинський парламент. Він позитивно оцінив заяву Президента Росії Володимира Путіна, зроблену наприкінці минулого тижня, про готовність вивести з Абхазії російських миротворців. При цьому Шеварднадзе висловив бажання провести переговори з російським лідером з метою врегулювання грузинсько-абхазького конфлікту. Він зазначив, «що Борис Єльцин в 90-их роках допустив чимало помилок в абхазькому питанні, він не зміг запобігти втягненню певних сил Росії до подій, що відбувалися в Абхазії». Шеварднадзе висловив сподівання, що «Володимир Путін не повторить помилок Бориса Єльцина в абхазькому питанні».

Тим часом в Кодорському міжгір’ї тривають бої. Влада самопроголошеної Абхазької Республіки у неділю знову використала бойову авіацію проти озброєного угруповання грузинських партизанів та вихідців із Північного Кавказу, які минулого тижня заявили про наступ на столицю Абхазії ― Сухумі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG