Доступність посилання

ТОП новини

«Людські права і пошук глобальної відповідальності» - такою є головна тема «Форуму-2000», міжнародної конференції інтелектуалів, що відкрилась 14 жовтня у Празі


«Людські права і пошук глобальної відповідальності» - такою є головна тема «Форуму-2000», міжнародної конференції інтелектуалів, що відкрилась 14 жовтня у Празі

Прага, 15 жовтня 2001 - Чи можна зупинити самоеволюцйні процеси в суспільстві, котре добре знає і усвідомлює всю широту спектру нинішніх і майбутніх глобальних проблем, що йому загрожують ? Наприклад, те, що швидкий ріст населення планети не тільки може призвести до зростатання прірви між багатими і бідними, а що просто для кількох нових міліардів людей може не вистарчити елементарного ― питної води ? Ці та інші проблеми, зокрема, охорони прав людини, обговорюватимуть учасника 5-ої конференції «Форум – 2000», що розпочалась в Празі. Її головна тема - «Людські права і пошук глобальної відповідальності» - відбиває також і напругу міжнародної ситуації після вересневих терористичних актів у Сполучених Штатах.

Ініціаторами проведення щорічних міжнародних конференцій у 1997-ому році виступили чеський президент Вацлав Гавел і лауреат Нобелівської премії єврейський письменник Елі Візель. На запрошення організаторів щороку до Праги приїжджає 50 інтелектуалів з усього світу, політичний, духовний чи науковий авторитет яких надає празьким зустрічам значної ваги. Цього року гостями Форуму є, зокрема, експрезидент Сполучених Штатів Білл Клінтон, японський філантроп Йохеї Сасакава, колишній німецький президент Річард фон Вайцзекер, Лауреат Нобелівської премії миру, міністр закордрнних справ Ізраїлю Шимон Перес, ісламський духовний лідер, учений і політик Шейх Мохамед Мохамед Алі, відомий польський дисидент і політик Адам Міхнік, російський правозахисник Сергій Ковальов. Я попросила учасника конференції, авторитетного чеського політолога Їржі Пеге поділитись своїми прогнозами щодо майбутніх тенденцій розвитку глобальних процесів.

ЇРЖІ ПЕГЕ: Я вважаю, що до міжнародної політики і міжнародних стосунків, до того, що все більше можна назвати єдиною планетарною цивілізацією чи глобальним світом, потрібно внести більше моральності й, я б сказав, більше солідарності. Йдеться про те, що західним цивілізаціям за останні 200 років, ще від часів французького просвітительства, вдалось привести до загальної рівноваги три головні гасла Французької революції - свободу, братерство і рівність. Сводода представляє політічну демократію і вільний ринок, рівність означає рівність перед правом і рівність шансів, а солідарність репрезентує громадянське суспільство і соціальну державу. Проблема полягає в тому, наскільки нам вдасться витворити нині це саме і за межами західних цивілізацій. Тобто, щоб ця багата західна цивілізація, котра має більше совісті, була здатна співчувати іншому світові настільки, щоб можна було витворити систему міжнародної солідарності. Тоді тій біднішій частині світу можна буде не тільки надавати економічну допомогу, але й медичні ноухау, екологічну підтримку, освітянські програми. Якщо нам це не вдасться зробити, то моє бачення 21-ого століття виглядає доволі похмуро: і надалі поглиблюватиметься прірва між багатою західною цивілізацією та біднішою рештою світу.

На закінчення додам: празька конференція інтелектуалів »Форум – 2000» закінчить свою роботу в середу прийняттям загальної декларації. Цьогорічна конференція на такому рівні проводиться востаннє. На жаль, в її роботі представники України участі не беруть.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG