Доступність посилання

ТОП новини

Справжня відданість України питанням дотримання прав людини є під питанням – Amnesty International


Справжня відданість України питанням дотримання прав людини є під питанням – Amnesty International

Прага, 15 жовтня 2001 ― Катування, знущання та утиск свободи слова тривають в Україні, мовиться у звіті міжнародної правозахисної організації Емністі Інтернашинал. Звіт присвячено розгляду справи України у Комітеті з Прав Людини ООН, що розпочався сьогодні.

Сьогодні у Женеві розпочався розгляд Комітетом з Прав Людини ООН справи дотримання Україною своїх зобов’язань у цій царині. У середині листопада справу України розглядатиме Комітет ООН проти катування. У зв’язку з цим правозахисна організація Емністі Інтренешинал висловлює сподівання, що ці авторитетні міжнародні правозахисні організації чинитимуть більший тиск на Україну, аби та досягла більшого поступу у справі захисту прав людини. «Україна повинна вбачати у цій нагоді вчасну можливість надати проблемам прав людини політичний пріорітет», мовиться у заяві Емністі Інтренешинал.

Речниця організації Емністі Інтернешинал Джудіт Аренас підкреслила, що з часу останнього звіту організації 95 року, до вже традиційних для України поганої ситуації із катуванням та знущанням в армії та місцях ув’язнення, цього разу додалася проблема утиску свободи слова. «Зараз, коли Емністі Інтернешинал презентує свій звіт перед Комітетом із Прав Людини ООН, ми висловлюємо особливе занепокоєння зростаючою тенденцією до обмежень свободи слова», сказала речниця Емністі Інтренешинал в інтрев’ю Радіо Свобода.

У звіті організації мовиться, що свобода преси обмежується за допомогою відкритого залякування та переслідування, коли журналісти зазнають фізичних нападів, які іноді закінчуються фатально. Обставини цих нападів залишаються нерозслідуваними і лише дуже рідко винні постають перед судом», мовиться у заяві Емністі Інтренешинал. Речниця організації додає: «Справа Ґонґадзе – є найгіршою з усіх цих справ, оскільки влада не спромоглася провести розслідування, але ця справа є лише частиною загальної картини відсутності свободи слова в Україні».

Крім справи Георгія Ґонґадзе Емністі Інтренешинал називє нерозслідуване вбивство Ігоря Александрова з Донеччини, напади на вінницького журналіста Анатолія Жучинського, черкаської журналістки Валентини Васильченко, луганського редактора незалежної газети Миколи Северіна, та луцього журналіста Олега Величка.

Емністі Інтренешинал також згадує про те, що Парламентська Асамблея Ради Європи неодноразово закликала Україну припинити практику кримінальних звинувачень щодо журналістів. Зміни до цієї практики має внести новий Карний Кодекс, однак засудження редактора Олега Ляшка, яке відбулося майже напередодні запроваждження нового карного кодексу, свідчить про те, як законодавство використовувалося для обмежень свободи слова.

Речниця Емністі Інтренешинал сказавла, що засідання, яке зараз проходить у Женеві є лише першим із низки засідань, на яких розглядатиметься питання про те, як Українська держава виконує зобов’язання перед власними громадянами у царині прав людини, і Емністі Інтренешинал сподівається, що міжнародна увага до цих проблем посприяє поліпшенню ситуації. «Досвід свідчить, що Україна позитивно реагує на міжнародний тиск. Нещодавно було скасовано смертну кару, чим Україна продемонструвала свою повагу до своїх зобов’язань. І ми, звичайно, сподіваємось, що український уряд усвідомить, що по мірі того, як держава просувається до Європи, повага до прав людини – це необхідна умова для завершення цього процесу», заявила речниця Емністі Інтренешинал в інтерв’ю для Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG