Доступність посилання

ТОП новини

Візит Пауела до Пакистану й Індії. Кашмірський конфлікт


Візит Пауела до Пакистану й Індії. Кашмірський конфлікт

Прага, 16 жовтня 2001 – Держсекретар США Колін Пауел продовжує свій візит до Пакистану й Індії з метою заручитися підтримкою у відплатній акції в Афганістані, а також нормалізувати взаємини між сторонами у справі кашмірського конфлікту. Однак, саме в понеділок, під час переговорів Пауела в Ісламабаді між пакистанськими й індійськими підрозділами вибухли нові збройні сутички, найжорстокіші за останні 12 місяців.

Оглядачі від самого початку передбачали, що нинішня місія Пауела буде надзвичайно тяжка. Фактично у перший же день його прибуття до Ісламабада радикальні ісламістські групи влаштували серію бурхливих протестів проти візиту Пауела і проти відплатної акції США в Афгансітані. Тим часом в індійській провінції Кашмір, заселеній переважно мусульманами, у понеділок вибухли нові сутички між мусульманськими сепаратистами і поліцією, які переросли в ширші воєнні дії. Індійська артилерія знову обстріляла пакистанські пости за демаркаційною лінією. Від 47-го року, тобто від часу, коли Великобританія налада незалежність Індії і Пакистанові, між обома країнами вибухли три війни, а від 89-го року, тобто від початку сепаратистського руху в Кашмірі, підтриманого Пакистаном, загинуло понад 35 тисяч людей. Індійський уряд заявляє, що пакистанські військові надають активну допомогу мусульманським сепаратистам у Кашмірі. Хоча у понеділок президент США Буш закликав сторони до стриманості, принаймні на час відплатної акції в Афганістані, очікувати примирення, як вважають оглядачі, було б даремно. У середу держсекретар США Пауел прибуває до Індії, де він матиме переговори із прем’єр-міністром Індії Аталом Ваджпаї. Очікують, що з огляду на черговий вибух конфлікту в Кашмірі головною темою переговорів (крім відплатної акції в Афганістані) стане справа примирення обох країн, які посідають ядерну зброю.

До цього варто додати, що Аль-Кайда, терористична організація Осами Бін Лядена в останній своїй заяві стала на захист і кашмірських сепаратистів. Аль-Кайда перестерегла, що терористичні акти проти США триватимуть доти, поки Вашінгтон не виведе своїх військ із Саудівської Aравії, не скасує ембпрґо проти Іраку, не припинить підтримки Ізраїлю, а також підтримки Індії проти кашмірських мусульман. Лідер кашмірських сепаратистів мулла Омер Фарук, щоправда, поспішив відмежуватися від заяви Аль-Кайди і осудив терористичні акти в Нью-Йорку і Вашінгтоні. Такі акти, за його словами, неможливо виправдати, незважаючи на їхню мотивацію. Проте інші кашмірські мусульмани у розмові з журналістами вважають, що Аль-Кайда ставить поряд палестинців і Кашмір, щоб представити нинішню кризу, як війну Заходу проти мусульманського світу.

За нинішніх умов Сполучені Штати опинилися у досить складній ситуації. Нещодавно Вашінгтон скасував економічні санкції проти обох країн за їхні ядерні випробування, очікуючи від них підтримки у воєнній операції в Афганістані. Будь-який тиск на Ісламабад у зв’язку з подіями в Кашмірі міг би зруйнувати і так хитку коаліцію з Пакистаном.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG