Доступність посилання

ТОП новини

Відплатна акція в Афганістані, її наслідки


Відплатна акція в Афганістані, її наслідки

Прага, 16 жовтня 2001 – Західна преса продовжує коментувати перебіг відплатної операції в Афганістані. Оглядачі висловлюють побоювання, що затяжна воєнна акція може послабити або розвалити антитерористичну коаліцію. Інші спостерігачі натомість не сумніваються в поразці режиму талібан і прогнозують політичне майбутнє Афганістану.

Забігаючи дещо вперед, коментатор газети «Крісчен саєнс монітор» Фредерік Старр викладає головні вимоги до майбутнього афганського уряду, який прийде до влади після усунення режиму талібан. Цей уряд повинен відповідати чотирьом вимогам, пише автор. По-перше, він повинен представляти цілу країну, а не одну або дві найбільші етнічні групи. По-друге, він повинен триматися подалі від тероризму. По-третє, новий уряд повинен зобов’язатися повести боротьбу з вирощуванням опійного маку і доставою до західних країн наркотиків. І по-четверте, підкреслює автор, новий афганський уряд повинен гарантувати елементарні права людини.

Лише сам Афганістан може створити такий уряд, веде далі автор. Сполучені Штати й інші країни Заходу повинні триматися осторонь від цього процесу. Протягом століть афганці продемонстрували, що вони не підтримають жоден уряд, насаджений з-за кордону. Тим часом Сполучені Штати повинні бути готові визнати будь-який уряд, який відповідатиме згаданим чотирьом вимогам.

Коментатор німецької газети «Зюддойче цайтунґ» Стефан Корнеліус порушує деякі можливі наслідки відплатної акції в Афганістані. Він вважає, що свої повітряні атаки Сполучені Штати повинні тепер підтримати інтенсивними дипломатичними заходами. Усі регіональні війни в минулому продемонстрували, пише автор, що їх можна виграти лише блискавично або не виграти ніколи. Тому нікого не повинно дивувати, пише він, що з бігом часу антитерористична коаліція проявлятиме нетерпеливість і тим часом самі американці почнуть запитувати про конкретні результати бомбардувань.

Захід бажав би бути вільним від терористичних атак, веде далі автор, і водночас від війни, яка, як усі війни, забирає життя невинних людей. Нинішня дійсність показує, однак, несумісність цих двох речей: тяжко бути вільним від тероризму і водночас мати чисте сумління. Нинішня сутуація, на думку автора, породжує почуття браку безпеки. Однак, як він підкреслює, це не значить, що Сполучені Штати повинні відступати. Якраз навпаки. Відступ став би для мережі Бін Лядена запрошенням до дальшого терору.

У контексті боротьби з міжнародним тероризмом західні оглядачі коментують проблеми в інших частинах світу. Приміром, газета «Нью-Йорк таймс» перестерігає, що незабаром осередком міжнародного тероризму можуть стати Балкани, якщо Захід своєчасно не вжиє відповідних заходів. Якщо зброя і чорний ринок стають основою життя суспільства, пише газета, то це створює сприятливу базу для терористів. Автор має на увазі простори колишньої Югославії й зокрема краю Косово, албанські бойовики якого продовжують свої дестабілізаційні акції в сусідніх країнах. Хоча Балкани нині відійшли на другий план (у зв’язку з відплатною акцією в Афганістані, Захід все таки у жодному випадку не повинен ігнорувати цей регіон.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG