Доступність посилання

ТОП новини

У Приштинi, головному мiстi Косова, вiдбулася перша вiд 1999 року зустрiч представникiв бєлградського уряду й етнiчних албанцiв


У Приштинi, головному мiстi Косова, вiдбулася перша вiд 1999 року зустрiч представникiв бєлградського уряду й етнiчних албанцiв

Бєлград, 18 жовтня 2001 – Офiцiйну делегацiю очолював заступник республiканського прем’єр-мiнiстра Сербiї Небойша Чович, який ранiше цього року успiшно завершив переговори з етнiчними албанцями на пiвднi Сербiї. З албанської сторони за круглим столом на тему “Албанцi i їхнi сусiди” взяли участь Iбрахiм Ругова, Хашiм Тачi, Рамуш Харадiнай та iншi, а координаторами були голова мiсiї ОБСЄ Дан Евертс й генерал Марсел Валентен, командувач миротворчих сил в провiнцiї.

Зустрiч пройшла за закритими дверима. Конференцiю для преси провели лише мiжнароднi посередники. Представники уряду пiсля повернення до Бєлграда заявили, що в Приштинi не почули нiчого крiм порожнiх фраз. Небойша Чович пояснив, що косовськi серби та влада не вимагають нiчого, крiм нормалiзацiї ситуацiї в Косовi. За його словами, з сербської точки зору ситуацiя далеко вiд нормальної.

Албанськi учасники, зокрема, наполягали на участi сербiв у косовських виборах, призначених на 17 листопада. Згiдно з правилами, встановленими мiжнародною адмiнiстрацiєю, серби мають право обирати двадцятьох з-помiж ста двадцяти депутатiв у косовському парламентi. Все-ж, бiльшiсть сербiв заявляє про намiр бойкотувати вибори. На їхню думку, сформування парламенту й уряду Косова стане першим кроком до остаточного вiдокремлення краю вiд Сербiї i його незалежностi. Зрештою, албанськi лiдери у передвиборчiй кампанiї вiдверто заявляють, що єдиною їхньою метою є – незалежне Косово. Один з них, багатолiтнiй полiтв’язень Адем Демачi, за круглим столом не без сарказму зазначив, що в незалежному Косовi серби житимуть краще, анiж у самiй Сербiї.

Нагадаємо, що у Косовi, за бєлградськими даними, перед повiтряною кампанiєю НАТО було 250 тисяч сербiв. Проте, в рамках пiдготовки до виборiв зареєструвалося лише 150 тисяч, з-помiж яких наразi половина перебуває в провiнцiї.

Пiсля дебат влаштовано обiд для учасникiв. Незважаючи на декларативну готовнiсть обох сторiн вiдновити мирне спiвжиття, албанцi сiли за один, серби за iнший стiл. Все-ж, представнику ОБСЄ Евертсу вдалося переконати Iбрахiма Ругову, щоби сiв разом з сербами, та ще й випив по чарцi. Якщо навiть полiтичним лiдерам неприємно сидiти поруч, не важко припустити, якi стосунки мiж двома громадами.

У зв’язку з косовсьими виборами прем’єр-мiнiстр Сербiї Зоран Джiнджич у середу нагадав, що Паризький клуб iнвесторiв пом’якшення умов для сплати боргiв Бєлграда зумовляє участю сербiв у косовських виборах. Джiнджич зазначив, що його уряд немає повноважень вирiшувати про це. За його словами, участь сербiв у виборах залежить вiд рiшення союзної влади та президента Югославiї Воїслава Коштунiци. Отож, серби ймовiрно бойкотуватимуть вибори, зрiкаючися таким чином вiд участi в нормалiзацiї ситуацiї i залишаючи етнiчним албанцям всю владу у Косовi.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG