Доступність посилання

ТОП новини

14 жовтня виповнилося 116 років від народження українського політика, вченого та публіциста Андрія Ніковського


14 жовтня виповнилося 116 років від народження українського політика, вченого та публіциста Андрія Ніковського

Київ, 18 жовтня 2001 - Андрій Ніковський став політиком у добу столипінської заборони українських організацій як «інородчеських». Він вступив до Товариства українських поступовців, ще коли воно напівтаємно збиралося у Києві щотижня як нібито редколеґія єдиної на Наддніпрянщині української щоденної газети «Рада». Згодом Ніковський сам очолив «Раду» і посилив її надпартійний, загальнонаціональний характер.

Притаманна Ніковському політична поміркованість була характерна для передвоєнного українського руху загалом, проте одразу з початком революції у суспільстві взяли гору радикально соціалістичні настрої. Заступник голови Центральної Ради, Ніковський одночасно став і одним з лідерів парламентської опозиції. Він був обраний заступником голови проводу Української партії соціалістів-федералістів і редагував партійну газету «Нова рада».

Центристська налаштованість Ніковського змусила його і сторонитися соціалістичних експериментів Центральної Ради, і очолити Український Національний Союз при підготовці повстання проти гетьмана Скоропадського. Саме 18-го року політична позиція Ніковського змінилася від автономізму до самостійництва. А під час денікінської окупації Києва він вступив до таємного «Братства Української Державності», програму якого охарактеризував гаслом «держава над партійністю, нація над класами».

20-го року міністр закордонних справ УНР Ніковський у складі уряду виїхав на еміґрацію до польського міста Тарнова і там розробляв нову Конституцію УНР. Через чотири роки Всеукраїнська Академія Наук домоглася дозволу більшовиків на його повернення до України. У Києві Ніковський працював головою Правописно-термінологічної комісії, підготував і видав «Словник українсько-російський», перекладав українською мовою Гоголя, Лондона та Шекспіра.

Заарештований у справі процесу «Спілки Визволення України», Ніковський був у квітні 30-го року засуджений до десяти років ув’язнення та п’яти років позбавлення політичних прав. Він відбув повний термін покарання, після чого виїхав до Ленінграда і загинув там під час блокади, імовірно, 42-го року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG