Доступність посилання

ТОП новини

Суперчливі повідомлення з Афґаністану


Суперчливі повідомлення з Афґаністану

Прага, 18 жовтня 2001 – Стало вже звичним за останні дні, що американські бомбардування в Афґаністані тривають. Ось і в четвер американські літаки скидали свої смертельні вантажі на Кабул, Кандаґар і Джелалабад. Але досить суперечливі інформації про становище у лавах талібів і про так звані наступальні дії «Північного альянсу».

Насамперед, нині зрозуміло, що таліби тримаються досить монолітно і їхні підрозділи аж ніяк не втратили боєздатність. Наш кореспондент у Пакистані, Аскольд Крушельницький, повідомляє, що підтримка Талібану з боку різних мусульманських сил, як в Пакистані так і в інших ісламських країнах не спадає, а скоріше, навпаки зростає. І це відчувається в самому Афґаністані.

Наприклад, наступ сил Об’єднаного фронту антиталібської коаліції у північній провінції Афґаністану Балх, що на кордоні з Узбекистаном, у напрямку провінційного центру Мазарі-Шариф призупинено.

Повідомляється також, що таліби зустріли війська Північного аляьнсу у цьому районі досить згуртованим опором. Навіть надійшли інформації, що група талібських формувань, котрі раніше ніби то перейшли на бік Об’єднаного фронту, знову повернулися до талібів. Російська і узбецька сторони побоюються активності так званих загонів бойовиків Джуми Наманґані - лідера «Ісламського руху Узбекистану» і одного з найближчих соратників Осами бин Лядина, біля 2-х тисяч яких зосередилися поблизу старатегічно важливого мосту в афґанському містечку Хайратан. Це той знаменитий міст, через який радянські війська втікали з Афґаністану не територію Узбекистану (тоді ще СРСР). Окрім того, у четвер надійшли повідомлення про те, що у перебігу боїв з талібами сили «Північного альянсу» змушені були залишити, захоплений ними минулого тижня стратегічно важливий центр Чагхчаран. Таким чином, попередні іронічні оцінки наступальних можливостей різношерстних сил Об’єднаного антиталібського фронту у чомусь підтверджуються.

У середу «Вашінґтон пост» висловила думку про чутки щодо секретних переговорів міністра закордонних справ руху «Талібан» Абдул Вакил Мутавакиля в Пакистані. Газета стверджує, з посиланнями на деякі пакистанські джерела, що іформації про сепаратизм Мутавакиля і його прибічників може фабрикувати пакистанська розвідка з метою викликати розкол у керівництві талібів. А «Нью-Йорк Таймс» повідомила про прес-конференцію міністра закордонних справ «Північного альянсу» Абдули Абдули, яку він провів у середу ввечері неподалік від таджицького кордону. Газета наводить один з коментарів Абдули з приводу можливої участі так званих «поміркованих талібів» в новому коаліційному уряді Афґаністану: «поміркованих талібів» не існує…їх мета – терор і фанатизм» і додав, що «Північний альянс» ніколи не погодиться на участь в одному урядів з талібами. Як пише «Нью-йорк Таймс», Абдула вкрай здивований тим фактом, що Вашінґтон обговорює проблему нового уряду Афґаністану лише з Ісламабадом і «забув» запросити на зустріч Пауел-Мушарраф представників «Північного альянсу».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG