Доступність посилання

ТОП новини

Антитерористична кампанія. Близькосхідний конфлікт


Антитерористична кампанія. Близькосхідний конфлікт

Прага, 18 жовтня 2001 – Поряд з темою боротьби з міжнародним тероризмом на сторінках західних газет знову з’явилася проблема близькосхідного конфлікту. Вчорашнє убивство міністра туризму Ізраїлю Зееві коментатори пов’язують із антитерористичною кампанією і намаганнями мусульманських радикалів спровокувати ширший конфлікт мусульманського світу із Заходом.

Британська газета «Файненшл таймс» у редакційній статті розцінює вчорашнє вбивство Зееві, як провокацію з метою викликати відплатну акцію Ізраїлю і таким чином ускладнити і так вибухову ситуацію на Близькому сході. Убивство, веде далі газета, може також серйозно підірвати започатковану Вашінгтоном антитерористичну коаліцію, до якої увійшли і помірковані арабські країни. Але це вбивство, на думку газети, ніяк не мало би позначитися на боротьбі проти міжнародного тероризму. Газета розглядає його, як чергову ланку замкнутого диявольського кола ізраїльсько-палестинського конфлікту, в якому вже понад рік, тобто від часу чергової хвилі насильства кожна реакція однієї сторони викликає контрреакцію протилежної сторони.

Тим часом коментатор німецької газети «Франкфуртер альґемайне цайтунґ» Вольфґанґ Ґюнтер Лерх розглядає вчорашнє вбивство ізраїльського міністра Зееві з перспективи дальшого погіршення ситуації на Близькому сході і дальшого відсунення мирного процесу. Убивство, як підкреслює коментатор, зруйнувало останні зусилля відновити діалог і сподівання на мир, принаймні на найближче майбутнє. Ізраїльський лідер Шарон склав відповідальність за убивство на Арафата і перервав будь-які контакти з палестинською автономією до моменту передання вбивці ізраїльському судові. При цьому автор не вірить, щоб Арафат передав убивцю, бо такий крок міг би поставити під серйозну загрозу позицію самого Арафата. На думку автора, відповідальність за нинішню безнадійну ситуацію несуть обидві сторони. Однак, як він вважає, дипломатичних зусиль припиняти не слід. Деякі нерозв’язані конфлікти тривають десятками років. Сумно було б ствердити, пише на закінчення коментатор німецької газети «Франкфуртер альґемайне цайтунґ», що близькосхідний конфлікт належить саме до тих, що затягнуться на далеке майбутнє.

Цю ж тему порушує газета «Лос-Анджелес таймс». У редакційній статті газета наголошує на надзвичайній важливості відновлення близькосхідних мирних переговорів, якщо Сполучені Штати бажають повести успішну кампанію проти міжнародного тероризму і заручитися підтримкою поміркованих арабських країн. Радикально настроєні ізраїльські політичні діячі, здається, сподівалися на те, пише «Лос-Анджелес таймс», що останні терористичні акти в Нью-Йорку і Вашінгтоні дадуть їм зелене світло вдарити по палестинцях. Сталося, однак, навпаки. Арафат осудив тероризм і закликав до прискорення мирних переговорів. І нині, як вважає газета, обидві сторони, із допомогою Сполучених Штатів, повинні використати момент для відновлення діалогу. Інакше, пише на закінчення «Лос-Анджелес таймс», це буде цілковитий відступ перед ісламськими екстремістами, які використовують ізраїльсько-палестинський конфлікт для підбурювання мусульманського світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG