Доступність посилання

ТОП новини

Україна повинна активніше залучитися до вирішення Грузино-Абхазького конфлікту – канадський експерт Тарас Кузьо


Україна повинна активніше залучитися до вирішення Грузино-Абхазького конфлікту – канадський експерт Тарас Кузьо

Прага, 18 жовтня 2001 ― Україна готова взяти участь у миротворчій місії в Абхазії, якщо вона буде схвалена ООН, підтвердив українську позицію міністр закордонних справ Анатолій Зленко під час його візиту до Тбілісі, що завершився у четвер, 18 жовтня. Залучення ООН та інших міжнародних організацій до вирішення грузино-абхазького конфлікту є єдиною можливістю вирішити цю проблему на перспективу, а Україна як партнер Грузії по ГУУАМу, повинна докласти більше зусиль для встановлення миру в реґіоні, говорить експерт з канадського Центру Міжнародних Досліджень та досліджень з питань безпеки Тарас Кузьо.

Нинішній візит Анатолія Зленка до Закавказзя потрібно розглядати як активізацію української зовнішньої політики в реґіоні, що вже давно було на часі, вважає канадський політолог та експерт з питань безпеки Тарас Кузьо. На його думку, активнішої позиції очікують від України її партнери по об’єднанню ГУУАМ, та і самі українські лідери проголошували реґіональну співпрацю серед головних пріорітетів країни.

Щодо готовності України взяти участь у миротворчих місіях у Грузії, Тарас Кузьо зауважує, що Україна заявляла про це ще з часів президента Кравчука. Позиція України, яка наполягала на участі ООН або інших міжнародних організацій у вирішенні конфліктів на теренах колишнього СРСР була послідовною, і вона спиралась на переконання, що це – єдиний дієвий спосіб встановити тривалий мир в реґіоні, говорить Тарас Кузьо. На його думку, миротворчі операції в рамках СНД взагалі не можуть вважатися миротворчими у Західному розумінні цього слова, оскільки вони мають перед собою іншу мету. « Такі операції покликані зафіксувати статус кво вигідний для Росії та сепаратистів, тому вони не можуть досягнути тривалого миру та зберегти територіальну цілісность держав, на чиїх територіях вони проходять», говорить канадський експерт.

Миротвортворчі операції в СНД повністю провалились, і якщо міжнародна спільнота дійсно зацікавлена у досягненні миру в реґіоні, вона повинна підтримати миротворчі операції в рамках таких організацій як ООН чи ОБСЄ, вважає Тарас Кузьо. Однак, проблема з ООН, на його думку, полягає у тому, що розміщення миротворчих континґентів схвалює Рада Безпеки, а Росія може блокувати її рішення.

Це, тим не менше, не має відохотити українських лідерів від пошуку можливостей для організації міжнародного миротворчого континґенту для країн ГУУАМу, де Україна відіграє провідну роль. Незважаючи на погану репутацію українського керівництва, котра впала ще нижче після інциденту із російським літаком, українські військові заслужили на повагу через свою участь у миротворчих операціях на Балканах, і українські війська могли би створити кістяк майбутнього кавказького континґенту, вважає тарас Кузьо, експерт канадського Центру Міжнародних Досліджень та досліджень з питань безпеки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG