Доступність посилання

ТОП новини

Литва навіть "на папері" не готова до боротьби з тероризмом


Литва навіть "на папері" не готова до боротьби з тероризмом

Вільнюс, 19 жовтня 2001 — Цього тижня й у Литві почався порошковий психоз. В понеділок в часописі "Respublika" було отримано листа з порошком невідомого походження. Зарази сибірки в ньому не знайдено. У вівторок подібні листи надійшли в посольство США у Вільнюсі і в президентуру Литви. Порошок в усіх трьох конвертах той самий. В усіх трьох знайдено аркуш паперу, на якому намальовано два нелитовькі вирази. Завідуючий лабораторією мікробіології Казімєра Рутєне вважає, що це є "дитяча гра".

В четвер конверти з підозрілим порошком отримала редакція кєдайняйської районної газети і ведучий передачи "Прес-клуб" на каналі національного телебачення Аудрюс Сяурусявічюс. Відчувши, що в конверті є порошок, директор товариства, яким видається районний часопис, не відкривала листа, а Аудрюс Сяурусявічюс оце зробив. Крім порошка, в конверті також був аркуш паперу з написаним від руки словом "джихад".

Словом, поки що в Литві це подібне до жартування. В четвер в інтернеті, на інтернетній дошці оголошень, кілька годин знаходилося явно жартовне оголошення про те, що пропонується недороге індивідуальне навчання льотчикам, як летіти на будинки та на мости, що для мусульман навчання дешевше і що теоретично навчають управлінню боінгів.

Щотижневий журнал "Veidas" ("Обличчя") в статті "Для терористів Литва – досить цікава держава" констатує, що після терактів у США в Литві майже вперше на вищому рівні затурбувалися про боротьбу з тероризмом, і тепер виявляється недостача відповідних законів. Литва навіть "на папері" не готова боротися проти тероризму, бо в законах відсутнє поняття "тероризм". Сеймом Литви донині не ратифіковано 7 міжнародних конвенцій, призначених для боротьби з тероризмом. Коли США заморозили банківські рахунки міжнародних терористів, Литва не могла цього зробити, бо литовськими законами не передбачено таку можливість – заморозити чиїсь рахунки можна лише після пред'явлення офіційного обвинувачення.

Тому першим відповідним кроком у Литві стала підготовка зміни закону, в якій пропонується поширити поняття тероризму, включаючи логічний (як пишеться в журналі), хімічний, електронний тероризм та інші сучасні його форми. До кінця цього місяця буде вироблено програму боротьби з тероризмом, для здійснення якої в бюджеті наступного року передбачено виділити 7 мільйонів літів (майже два мілйони доларів США).

Представник департаменту державної безпеки дуже хибною назвав думку, що в Литві немає і не може бути терористів. Навпаки, Литва належить до групи держав, де терористам досить спокійно, бо до неї неважко потрапити, фінансові закони є досить ліберальними і не заважають "прокручувати" через банки гроші, призначені для фінансування терактів, пишеться в журналі "Veidas".

За висловом журналу, генеральний директор департаменту безпеки Литви Мечіс Лаурінкус офіційно признав, що в Литві є представники міжнародних терористичних організацій. Протягом кількох років з Литви депортовано 6 іноземців, відносно котрих було підозріння, що вони пов'язані з терористичними організаціями.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG