Доступність посилання

ТОП новини

Протистояння між Росією і Грузією триває


Протистояння між Росією і Грузією триває

Прага, 19 жовтня 2001 року - МЗС Грузії сьогодні передало російській стороні ноту протесту з приводу чергового порушення грузинського повітряного простору. За твердженням Міністерства оборони Грузії, учора двічі, спершу 4, а потім 6 військових літаків Су-25 облетіли територію Кодорського міжгір’я і відлетіли в напрямку Кабардино-Балкарії.

У Кодорському міжгір’ї й досі тривають бої між військовими підрозділами самопроголошеної Абхазької Республіки і роздрібленими загонами грузинських партизанів та вихідців із Північного Кавказу.

Збройне протистояння в зоні грузинсько-абхазького конфлікту призвело до серйозного погіршення взаємин між Грузією і Росією. Наступного тижня до російської столиці, на зустріч із Головою Держдуми Росії Генадієм Селезньовим, поїде керівник грузинського парламенту Зураба Жванія. Вони повинні обговорити подальшу долю російських миротворців в Абхахії, за виведення яких минулого тижня проголосували грузинські депутати.

На думку оглядачів, у політичному протистоянні Москва вдається також до економічного тиску на грузинську сторону.

Ще минулого тижня, коментуючи вимогу грузинського парламенту вивести російські миротворчі війська з Абхазії, Президент Росії Володимир Путін нагадав Грузії, що вона отримує російський газ за значно нижчими цінами, ніж інші країни. А вже через кілька днів, міжнародна компанія «Ітера» попередила Тбілісі про наміри від 20 жовтня вдвічі скоротити поставки російського газу. Офіційно, «Ітера» пояснила свій ультиматум хронічною заборгованістю Грузії за газ, яка на сьогодні вже сягає 90 мільйонів доларів. За словами представників «Ітери», подібне попередження отримала також Вірменія, і у цьому не має якогось політичного підтексту.

Однак, у Тбілісі дотримуються іншої думки. Так представник комітету з економічної політики парламенту Грузії Іване Мерабішвілі заявив, що «Ітера» діє за політичною вказівкою російської влади. За його словами, в контексті складних грузинсько-російських взаємин, Москва використовує економічні важелі тиску на Грузію.

З цього приводу, російський часопис «Врем’я новостєй» у сьогоднішньому числі іронічно зауважує: «Ітера» роз’яснить Грузії, чиї миротворці кращі».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG