Доступність посилання

ТОП новини

На українському цвинтарі американського містечка Баунд-Брука привертає увагу могила Петра Григоренка


На українському цвинтарі американського містечка Баунд-Брука привертає увагу могила Петра Григоренка

Київ, 22 жовтня 2001 - Чому колишній член КПРС і генерал-майор радянської армії похований поруч із командувачем Української Повстанської Армії Тарасом Бульбою-Боровцем? 16 жовтня П. Григоренку виповнилося би 94 роки.

Петро Григоренко народився на Запоріжжі, однак ще молодим залишив Україну. Боєць Частин особливого призначення і учасник боїв на озері Халкін-Гол, ветеран Другої світової війни та начальник кафедри військової академії у Москві, він до п’ятдесятишестилітнього віку був переконаним комуністом. Проте політична «відлига» початку шістдесятих перетворила Григоренка на противника сталінізму, а подальша еволюція світогляду привела його до критики політики радянського керівництва. Врешті-решт він був позбавлений усіх бойових нагород, генеральського звання і виключений із компартії, неодноразово зазнавав арештів, був визнаний неосудним та п’ять разів піддавався примусовому психіатричному лікуванню.

У травні 1976-го року Григоренко став одним із засновників Московської Гельсінкської Групи. «Дисидентство, – вважав він, – це не рух, не організація, а люди, які не можуть сприймати, коли система давить особистість». Одним із напрямків правозахисної діяльності Григоренка стала організація допомоги депортованим кримським татарам, зокрема захист Мустафи Джемілева від переслідувань КГБ. З утворенням Української Гельсінкської Групи він став її представником у Москві і забезпечував зв’язок українських дисидентів із Заходом.

Наприкінці 77-го року під час відвідання сина у Сполучених Штатах Америки Григоренко був позбавлений радянського громадянства і оселився у Нью-Йорку. Очолював Закордонне представництво Української Гельсінкської групи, видавав щомісячний «Вісник репресій на Україні». Петро Григоренко помер 87-го року, а через п’ять років його іменем був названий один з проспектів Києва. Він назавжди увійшов в історію своєї отчини як приклад борця за людські права.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG