Доступність посилання

ТОП новини

Україна не підготовлена до економічної конкуренції у світі – звіт Світового Економічного Форуму


Україна не підготовлена до економічної конкуренції у світі – звіт Світового Економічного Форуму

Прага, 19 жовтня 2001 ― Україна належить до держав найменше підготовлених до глобальної конкуренції, вважають автори нового міжнародного дослідження. Неефективна робота суспільних інститутів та відсутність притоку нових технологій разом з прямими іноземними інвестиціями означають, що темпи зростання економіки протягом наступних років будуть низькими, а українським товрам буде важко пробиватися на світовий ринок.

Незважаючи на нінішні високі темпи економічного розвитку, зростання у майбутньому буде болючою проблемою для України, вважають автори цьогорічного видання Світового Звіту про конкуренцію, гарвардські професори Джефрі Сакс та Майкл Портер. Українське народне господарство мало готове до конкуренції з іншими державами через нерозвинутість політичних інститутів, несприятливі макроекономічні умови та відсутність розвитку високих технологій серед головних пріорітетів керівництва країни.

Предметом аналізу вчених були чинники, які зумовлюють майбутній економічний розвиток країни, та фактори, завдяки яким економіка розвивається зараз. Йдеться передуісм про рівень технологій та частку технологічниого виробництва в економіці, про якість роботи соціальних інститутів, що створюють умови для економічного розвитку, та макроекономічне середовище. Сукупність цих фаткорів, за словами авторів звіту, визначає, чому одні країни мають вищі темпи зростання, ніж інші. Також дослідження намагалося порівняти, як країни використовують свої ресурси тепер, тобто чим пояснюється їхня нинішня продуктивність, і відповідно, рівень життя у країні.

І якщо протягом року Україна зуміла краще використати свої наявні ресурси для зростання економіки, і цим покращити свій рейтинґ, то преспектива виглядає досить похмуро. Зі 75 країн, що увійшли до цьогорічного звіту, Україна потрапила на 69 місце, або сьоме з кінця, між Еквадором та Гондурасом.

Перше місце серед найбільш конкурентноздатних країн світу вперше цього року посіла Фінляндія. Це означає, що вона має накращі економічні перспективи протягом найближчих п’яти років. «Крутий поворот, який протягом останнього десятиліття зробила ця країна свідчить про те, як швидко перспективи країни можуть змінитися при наявності міцних політичних інститутів, зосередженні на технологіях та вмілому макроекономічному керівництві», говорять автори звіту.

Пішовши тим самим шляхом, країни центральної та східної Європи також зуміли домогтися значних якісних змін своєї економіки та стати гідними суперниками високорозвинутих країн. Так Угорщина та Естонія набагато випередили Україну і займають відповідно 28 і 29 місце у таблиці, наздогоняючи такі країни, як Португалія та Італія.

Щодо України, то дослідники світової конкурентноспроможності говорять, що звіт може допомогти її керівництву у визначенні економічних та політичних пріорітетів, які, якщо їх вибрати правильно, можуть значно покращити українські перспективи. На думку економістів, Україні варто докласти більше зусиль у покращенні роботи державних інститутів та у впровадженні високих технологій, адже за таким показником, як прихід високих технологій через прямі іноземні інвестиції Україна потрапила на останнє місце у списку зі 75 країн.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG