Доступність посилання

ТОП новини

Одеська міська рада ще раз продемонструвала антиукраїнські настрої


Одеська міська рада ще раз продемонструвала антиукраїнські настрої

Одеса, 22 жовтня 2001 - Депутати переважною більшістю схвалили запропоноване міським головою рішення “Про запровадження трьохмовності – української, російської та іноземних мов в місті Одесі”. Цим вони викликали протести не лише з боку товариства “Просвіта”, але і кількох політичних партій області.

Після приходу до влади в Одесі колишнього першого комуніста області Руслана Боделана образи українців стали справою звичайною. Першим подібним проявом стало створення міськрадою україномовної газети “Думська площа”, яка стала ДОДАТКОМ до російськомовного “Одєсского вєстніка”. Нещодавно провела мітинг Прогресивна Соціалістична Партія України, що її учасники назвали українців зі Львова “холуями” лише за їхній гостинний прийом Святішого Отця Папи Івана Павла ІІ.

І ось новий прояв нелюбові до України. У відкритому листі до прокурора Одеської області Михайла Косюти Правління обласної організації товариства “Просвіта” прохає дати відповідну правову оцінку рішенню щодо запровадження трьохмовності. Звернено увагу на провокаційний зміст рішення, його невідповідність Конституції України, чинному законодавству та елементарній логіці. “Це вже не перша спроба одеських депутатів міськради з числа радянської партійної номенклатури запровадити в Одесі наказним чином “для внутрішнього вживання” російську мову та повністю витіснити українську – і як державну, і як рідну для більшості одеситів”, - мовиться у листі.

Правління Одеського обласного відділення всеукраїнського товариства “Просвіта” вважає, що дії міського голови Руслана Боделана з впровадження так званої трьохмовності - це “не що інше, як груба передвиборча провокація, що має на меті дестабілізацію політичної ситуації в місті Одесі та розпалювання міжетнічної ворожнечі” – наголошено у відкритому листі.

Тим часом, народний депутат України Едуард Гурвіц в інтерв”ю для радіо “Свобода” зазначив, що вважає рішення міськради “Про запровадження трьохмовності в місті Одесі” спробою місцевої влади відволікти мешканців причорноморського міста від болючих економічних проблем. “В Одесі ніколи не було проблеми з насильницьким впровадженням української мови. Слід пам”ятати і про існування відповідної статті у Конституції України” – вважає пан Гурвіц. Далі – Е. Гурвіц: “Читаючи це рішення, дивуєшся – це сон чи дійсність? Невже на 10 році незалежності можливий такий глум над нашою мовою? Та ще й не будь ким, а міським головою. Це викликає не лише здивування, але і обурення. Бо як ще можемо назвати цей проект, як не поганим анекдотом чи антиукраїнською провокацією?”.

“Руслан Боделан забув, що посадовими особами і міською владою не виконується жоден із законів про мови, не кажучи вже про грубе порушення десятої статті Конституції України. Руслан Боделан дає в руки шовіністам ще одну можливість протистояти вивченню української мови” – наголошено у Заяві протесту Одеської обласної організації Конгресу українських націоналістів.

Підкорені нинішньому міському голові Одеси журналісти невдало намагаються пояснити важливість згаданого рішення. Приміром, в ефірі телекомпанії “РІАК” палкий прихильник Руслана Боделана – депутат міськради і член КПУ Григорій Кваснюк назвав українців які протестували проти трьохмовності психічно хворими. Дратує товариша Кваснюка той факт, що сім гімназій які відкриті в Одесі є україномовними. “А як же з гарненькою російською мовою?” – ледве не плакав у телеефірі комуніст Григорій Кваснюк. На підтвердження Він не стримався і прочитав кілька віршів запровадженої відтепер в Одесі мовою – російською звичайно ж.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG