Доступність посилання

ТОП новини

Переспективи зміни афганського керівництва


Переспективи зміни афганського керівництва

Прага, 22 жовтня 2001 – Прикінцевою метою нинішньої воєнної акції США в Афганістані є захоплення саудівського терориста Бін Лядена, якого звинувачують в організуванні терористичних актів у Нью-Йорку і Вашінгтоні, знищення терористичних баз і усунення від влади режиму талібан. До нового афганського керівництва, як погоджуються усі члени антитерористичної коаліції, повинні увійти представники усіх провінцій і численних етнічних груп Афганістану.

Дискусії у справі нового афганського керівництва нині ведуться на рівні Організації Об’єднаних Націй, лідерів антитерористичної коаліції і зокрема на рівні урядів сусідніх з Афганістаном країн. Ідеться не лише про те, щоб нове афганське керівництво складалося із представників усіх провінцій, етнічних груп і кланів, а й про те, щоб це керівництво співпрацювало з міжнародною спільнотою на конструктивній основі і забезпечило дальший політичний спокій у цій країні.

Поки що єдиною конкретною силою, на яку можуть розраховувати лідери коаліції, є Північний альянс, який саме тепер веде бої з підрозділами талібану у північній частині Афганістану і рухається у напрямку до Кабула. Однак, як підкреслюють аналітики й оглядачі, до альянсу належать переважно таджики й узбеки, які представляють нецілих 15 відсотків населення країни і яких, скоріш за все, не підтримає пуштунське населення Афганістану, з якого і постав режим талібан. Зрештою, командири Північного альянсу самі не бажають брати на себе роль провідної сили, яка мала би поставити під контроль цілу країну. Тим часом лидери коаліції і зокрема Сполучених Штатів заохочують північний альянс до дальших рішучих акцій. Держсекретар США Пауел у неділю заявив в інтерв’ю американській телемережі «Фокс ньюз», що війська альянсу нині є на підходах до північного міста Мазар-і-Шаріф і незабаром будуть готові рухатися далі на Кабул. Пауел сподівається, а радше закликає, щоб головна акція усунення талібану від влади закінчилася до приходу зими, яка могла би серйозно ускладнити повітряні удари по військових цілях талібану і наземні операції у гірських районах країни. За словами Пауела, дальші воєнні акції можуть загальмувати ісламські свята рамадан, які почнуться в середині листопада. Під час самміту в Шанхаї, що закінчився цього уікенду, міністр закордонних справ Індонезії перестеріг Пауела, що продовження воєнної акції під час рамадану буде виявом зневаги до ісламу і може викликати обурення навіть серед тих мусульманських країн, що належать до антитерористичної коаліції. Пауел визнав цей факт, проте підкреслив, що, для успішного завершення антитерористичної кампанії воєнна операція може бути продовжена і протягом мусульманських свят. Тим часом голова об’єднаного комітету начальників штабів збройних сил США Річард Маєрс, на відміну від Пауела, не висловлює особливого оптимізму у справі закінчення головної акції усунення талібану від влади до приходу зими. На його думку, воєнні операції в Афганістані можуть затягнутися на тривалий час.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG