Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Криму впритул зайнявся прийомом біженців


Уряд Криму впритул зайнявся прийомом біженців

Симферополь, 23 жовтня 2001 - У вівторок в Криму почав діяти штаб у справах біженців, створений у зв’язку із можливістю масової міграції кримських татар до автономії з центральноазіатських країн, які межують з Афганістаном. Штаб у справах біженців очолив голова Ради міністрів Криму Валерій Горбатов і до його складу, крім членів уряду, увійшли керівники всіх силових відомств, включаючи командирів військових частин, дислокованих на території півострова. У вівторок кримський прем’єр провів прес-конференцію з цього приводу.

Валерій Горбатов виділив три головні напрямки роботи штабу: заходи з гарантування безпеки і запобігання будь-яким провокаціям на стратегічно важливих об'єктах; прийом, реєстрація, розміщення біженців та організація їхнього постачання; забезпечення стабільної санітарно-епідеміологічної обстановки в місцях розміщення біженців. За оцінкою Валерія Горбатова, Крим має змогу прийняти і розмістити від 20 до 30 тисяч вимушених переселенців, однак, за його ж словами, фахівці прогнозують, що реально ближчим часом може прибути від 1 до 5 тисяч біженців. І таку кількість людей автономія має змогу прийняти сама. Якщо ж їх буде більше, то потрібна допомога Центру.

Як підтвердив Валерій Горбатов, кримський уряд готує спеціального листа до Кабінету міністрів України з проханням про підтримку. При цьому потреби автономії окреслюються цифрою 100 мільйонів гривень. Однак, як відзначив прем’єр-міністр Криму – це максимальна сума, яка стосується найбільш несприятливого прогнозу про прибуття на півострів одразу великої кількості біженців.

Особливу увагу, як повідомив на прес-конференції Валерій Горбатов, урядовий штаб приділятиме заходам з безпеки і запобігання будь-яким провокаціям на стратегічно важливих об'єктах, таких, як електростанції, водосховища, хімічні склади: “Ми, нажаль, можемо констатувати, що навіть первісна перевірка показала: такі небезпечні місця сьогодні практично не охороняються. Навіть ті лабораторії де є штами вірусів небезпечних хвороб, вони теж перебувають у незадовільному становищі, якщо брати до уваги їхню охорону. Ця обстановка примушує уряд Криму вжити негайних додаткових заходів, - заявив кримський прем’єр.

Тим часом, в Укравлінні з питань міграції при Раді міністрів АРК повідомили, що з початку афганської військової кампанії жодного біженця з країн, які межують з Афганістаном, в Криму не зареєстровано, хоча вже надійшло кілька сотень телефонних дзвінків від раніше депортованих кримських татар, які повідомили про свій намір негайно повернутися до Криму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG