Доступність посилання

ТОП новини

Про виборчий закон для Криму


Про виборчий закон для Криму

Симферополь, 23 жовтня 2001 - Наприкінці минулого тижня до Верховної Ради України з президентської адміністрації надійшов лист, в якому мова йде про те, що законопроект “Про вибори депутатів Верховної Ради АРК”, ухвалений українським парламентом у першому читанні, у такому варіанті є неприйнятним і президент Леонід Кучма не підпише його остаточний варіант, якщо не буде враховано президентських пропозицій. Леонід Кучма особливо наполягає на запровадженні для Криму винятково мажоритарної системи виборів. Цю пропозицію глави держави в автономії сприйняли неоднозначно.

Абсолютну підтримку пропозиції Леоніда Кучми проводити в Криму вибори тільки за мажоритарною системою публічно висловив лише екс-прем’єр-міністр автономії, лідер місцевих народних демократів Сергій Куницин. За його словами, Крим не є окремою державою, тут немає власних політичних партій, а тому в автономії може діяти лише мажоритарна виборча система. А для врахування інтересів раніше депортованих осіб з-поміж кримських татар він пропонує запровадити так звані національні виборчі округи.

Категорично проти національних округів і квот для депортованих виступає давній політичний опонент Сергія Куницина, кримський спікер, комуніст Леонід Грач. В інтерв’ю Радіо “Свобода” він заявив, що кримський парламент не погодиться із пропозицією Леоніда Кучми про запровадження винятково мажоритарної системи на виборах до Верховної Ради АРК. Леонід Грач назвав такі пропозиції “абсурдними”: (*) “Як же так?! Загалом в державі Україна змішана система виборів визнається конституційною, а стосовно автономного утвореня – вона вже неконституційна! Це політичний абсурд, або ж якась нечесна гра, – заявив спікер кримського парламенту. На його думку законопроект “Про вибори депутатів Верховної Ради АРК”, ухвалений українським парламентом у першому читанні, забезпечує і права виборців, і права політичних сил, а також права репатріантів.

Нагадаю, що проект закону про кримські вибори, поданий нардепом від Криму Львом Міримським, передбачав, що 50% депутатів парламенту автономії обиратимуться за партійними списками за пропорційною системою і за участі блоків національних громад, а 50% - у мажоритарних округах. Водночас, українські депутати відкинули пропозицію фракції Народного Руху про виділення кримським татарам квот у вигляді створення національних округів.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв дещо розгублений, бо останній рік лідери кримських татар досить тісно і плідно працювали з Адміністрацією Президента України і не очікували від неї такого політичного фінта. Пан Джемілєв каже, що Меджліс наполягатиме на виробленні Верховною Радою України реальних механізмів представлення кримських татар в органах влади Криму. Це може бути або квотування, або ж пропорційна система виборів. Проти першого варіанту – Верховна Рада Криму і більшість депутатів Верховної Ради України, проти другого – президент Кучма. І, як вважають місцеві спостерігачі, за цих обставин існує висока вірогідність того, що Курултай – загальнонаціональний з’їзд кримськотатарського народу, який розпочнеться 9 листопада, перейде в жорстку опозицію як до Симферополя, так і до Києва й закличе співвітчизників до бойкотування виборів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG